Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Serbiei cere Kosovo concesii privind autonomia etnicilor sârbi, înainte de organizarea unor noi alegeri locale

vucic.jpg

Președintele Serbiei, Alexandar Vucic
Sursa imaginii: 
REUTERS - FLORION GOGA via rfi.fr/ha

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a cerut Kosovo să nu organizeze noi alegeri pentru primarii din nordul său până când nu va fi acordată mai multă autonomie etnicilor sârbi care formează o majoritate locală şi care au boicotat un vot anterior, transmite Reuters.

"Toţi sârbii din nord cred că Serbia este ţara lor, nu Kosovo. Aceasta este realitatea. Cineva trebuie să se calmeze şi să organizeze (noi) alegeri acolo ", a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic într-un interviu pentru Reuters, la Belgrad.

În nordul Kosovo au izbucnit violenţe săptămâna trecută, după ce primarii etnici albanezi au fost instalaţi în funcţii în mai multe municipalităţi cu majoritate sârbă, după alegerile locale din aprilie, care au atras doar o prezenţă de 3,5%.

Ca răspuns la tulburările în care protestatarii sârbi s-au ciocnit cu forţele de menţinere a păcii ale NATO, care s-au soldat cu zeci de răniţi de ambele părţi, Serbia şi-a plasat forţele armate în cea mai mare alertă de luptă, iar NATO a trimis întăriri pentru misiunea sa din Kosovo.

Uniunea Europeană şi Statele Unite, cei mai puternici susţinători ai Kosovo, au îndemnat Pristina să organizeze noi alegeri în zona cu majoritate sârbă, pentru a dezamorsa tensiunile, iar Serbia să renunţe la alerta de luptă şi să îndepărteze trupele de graniţa cu Kosovo.

Vucic a spus însă că autorităţile din Kosovo, o fostă provincie sârbă care şi-a declarat independenţa în 2008, după o revoltă din anii 1990 a etnicilor majoritari albanezi, ar trebui să facă unele concesii pentru a asigura participarea sârbilor la un nou vot.