Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tot centrul de greutate se mută acum la PSD. Marcel Ciolacu, cu un ochi pe guvernare, cu celălalt pe sondaje (INTERVIU)

ciolacu_fb.jpg

Sursa imaginii: 
Marcel Ciolacu/FB

Odată cu demisia lui Nicoae Ciucă din funcția de premier, PSD devine practic locomotiva guvernarii in Romania, iar Marcel Ciolacu, principalul actor, va sta cu un ochi pe guvernare, iar cu altul pe sondaje în perspectiva alegerilor viitoare. Atât PNL cât și PSD vor încerca sa deconteze cât mai puțin din eșecul guvernării, explică la RFI jurnalistul Sebastian Zachman, realizator INSIDER POLITIC. Potrivit jurnalistului, și UDMR va trebui să decida zilele acestea ce rol își asumă.

S.Z.: Criza pare a fi încheiată în acest moment, însă mingea se mută în terenul președintelui Klaus Iohannis și al Parlamentului. Sigur, e greu de crezut că șeful statului va risca să amplifice această criză politică și să desemneze un alt premier decât cel convenit încă din 2021.

Și vorbesc aici despre liderul PSD, Marcel Ciolacu. Altfel, pare că lucrurile se vor desfășura pe repede înainte.

Vor fi consultări, la finalul consultărilor, care oricum vor fi de formă, pentru că știm deja deznodământul, șeful statului îl va desemna premier pe Marcel Ciolacu, apoi rapid audierile prin Parlament și joi jurământul la Palatul Cotroceni, votul de învestitură și prima ședință a noului Cabinet. Iată că liberalii, până la urmă, au reușit "să scape"  de această guvernare care în ultima sa parte a fost generată de ample mișcări sociale.

Rep: Legat de aceste mișcări sociale, pornind de la greva profesorilor, cartoful acesta fierbinte s-a răcit sau rămâne fierbinte și urmează să fie pasat. Pentru că am văzut că liderii de sindicat au anunțat decizia. Pe de altă parte, există voci care spun că nu au fost consultate. Deci în ce măsură povestea asta e încheiată?

S.Z.: Cartoful acesta fierbinte s-a răcit pe moment, însă cu posibilitatea ca el să se reîncălzească până la finalul anului sau chiar la începutul anului viitor. De ce spun asta? Pentru că tot ce au promis liderii politici în aceste zile poate fi considerat la timpul trecut, pentru că Nicolae Ciucă, asta înseamnă, trecutul politic. Viitorul e reprezentat în acest moment de Marcel Ciolacu. Deci noul premier va trebui să respecte angajamentele luate de predecesorul său.

Și în politică știm că oamenii politici nu își respectă nici măcar promisiunile pe care le fac ei înșiși, darămite ale partenerilor de coaliție. Asta ar fi prima problemă. A doua problemă ar fi această lege a salarizării de care se agață profesorii și pe care le-au livrat-o din vorbe politicienii de astăzi, de la Palatul Victoria. Ori, dacă ne întoarcem puțin în trecut, nu foarte mult, știm că până la finalul anului 2022 România trebuia să facă acea reformă a pensiilor, să vină cu o lege prin Parlament prin care să corecteze nedreptățile din sistemul de pensii. Ei bine, suntem la mijlocul anului 2023 și acea lege încă zace în sertarele Parlamentului, e la stadiul de amendamente.

Așadar, ce încredere să aibă profesorii că vorbele politicienilor vor fi respectate în ceea ce privește legea salarizării? Când aceeași politicieni au promis o lege a pensiilor până în decembrie 2022 și nu au venit cu ea nici măcar până la mijlocul anului 2023.

Rep: În ceea ce privește UDMR, îl vom vom mai vedea la guvernare?

S.Z.: Greu de crezut că UDMR va rămâne la guvernare.  În primul rând, dacă UDMR va rămâne sau nu la guvernare este strict decizia UDMR. Și aici PSD și PNL le-au oferit totuși celor de la UDMR două portofolii importante: Fondurile Europene și Energia.

Sigur, Fondurile Europene e în același timp un portofoliu important, dar cu foarte multă responsabilitate politică, pentru că vorbim de PNRR, de miliarde de euro din fonduri europene, care trebuie corelate însă cu reforme. Ori știm apetența PSD și a celor de la PNL pentru reformă este minimă în România ultimilor ani și așa va rămâne.

Așadar, UDMR trebuie să decidă foarte clar, își va asuma și o parte din eșecul viitoarei guvernări, pentru că urmează un an politic extrem de încărcat, 2024, cu patru rânduri de alegeri în care PSD și PNL cu siguranță se vor feri de acest cuvânt - reformă  -pentru că vor căuta ambele partide liniștea socială. Așadar, UDMR are de ales între a prelua un cartof fierbinte, că tot vorbeam de greva generală a profesorilor, și acest minister al Fondurilor Europene este tot un cartof fierbinte sau a merge în opoziție, cu statut de victimă. Pentru că în acest moment UDMR nu vrea să renunțe la Ministerul Dezvoltării și își profilează acest profil, că a fost împins de PSD și de PNL de la masa puterii.

Rep: Greutatea pe umerii cui se mută? PNL, PSD?

S.Z.: Tot centrul de greutate se mută acum în curtea Partidului Social Democrat, pentru că următorul an și jumătate de guvernare va coincide și cu acest an electoral 2024. Deci Marcel Ciolacu va sta cu un ochi pe guvernare, însă și cu celălalt tot pe sondaje de opinie, ca să vadă fluctuațiile PSD și multe măsuri guvernamentale vor fi luate tocmai cu gândul la impactul lor electoral de anul viitor.

Sigur, toată responsabilitatea se mută acum cumva în ograda PSD. Chiar dacă vorbim de o coaliție de guvernare PSD-PNL, cel care se va eroda la guvernare va fi în principal Marcel Ciolacu și partidul considerat responsabil va fi PSD. PSD devine de mâine locomotiva guvernării în România și partidul pe care restul formațiunilor din opoziție vor pune tunurile, însă nu doar din opoziție. Pentru că mă uit acum la strategia PNL și văd că liberalii își trimit în Guvern mai degrabă oameni din eșalonul doi, din rândul secundar al puterii.

Așadar, intuiesc aici că PNL va vrea să fie și la guvernare cu PSD, adică să fie și la masa bucatelor, ca anul viitor, când se vor apropia alegerile, să fie în același timp și în opoziție. Liderii cei mai cunoscuți ai PNL care nu vor fi alături de Marcel Ciolacu în Guvern vor ieși să critice guvernarea lui Marcel Ciolacu și guvernarea PSD. Să vedem totuși câte șanse de reușită va avea această strategie. Să fii și la putere, și în opoziție, în același timp.