Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


82 de ani de la primul val al deportărilor staliniste. Maia Sandu:”Să ne opunem din răsputeri unor asemenea crime”

353857822_817159173112207_2776859147110223348_n.jpg

Sursa imaginii: 
Arhivele Naționale

În noaptea dinspre 12 și 13 iunie 1941, peste 6 mii de familii de moldoveni au trăit cel mai mare coșmar al vieții lor, fiind deportați. În total, în jur de 20 de mii de oameni - preoți, primari, învățători, întreprinzători de la sate și orașe - au fost ridicați sub amenințarea puștii și duși în vagoane pentru vite în Siberia și Kazahstan. ”E o rană a neamului nostru greu de vindecat. Trecutul în care bunicii sau părinții noștri au fost duși la muncă silnică sau au fost uciși pentru ceea ce erau, și nu pentru că ar fi comis ceva, ne doare și azi. Unicul mod de a le onora memoria este să ne opunem din răsputeri unor asemenea crime împotriva libertății și dreptului la viață”. Este mesajul președintei R.Moldova, Maia Sandu, la 82 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord.

Șefa statului a subliniat că cei mai învățați oameni, intelectualitatea țării noastre, bunicii noștri plini de omenie, curaj și dragoste de neam au devenit peste noapte ”dușmani ai poporului”. ”Regimului stalinist îi era teamă de oamenii gospodari care își apărau valorile neamului și a călcat în picioare drepturile elementare ale omului și demnitatea umană. Soțiile și copiii au fost separați de soții și tații lor, apă era insuficientă, iar drept hrană li se oferea de multe ori doar pește sărat”.


Sursa imaginii: 
Arhivele Naționale

”E o rană a neamului nostru greu de vindecat. Trecutul în care bunicii sau părinții noștri au fost duși la muncă silnică sau au fost uciși pentru ceea ce erau, și nu pentru că ar fi comis ceva, ne doare și azi. Unicul mod de a le onora memoria este să ne opunem din răsputeri unor asemenea crime împotriva libertății și dreptului la viață”, mai spune Maia Sandu.


Sursa imaginii: 
Arhivele Naționale

Până nu demult, continuă șefa statului, ”noi toți credeam că aceste tragedii țin de trecut și că nu vom permite istoriei să se repete și familii întregi să fie ucise sau deportate din propriile case”. 

”De mai mult de un an, astfel de crime au loc în Ucraina, iar regimul de la Kremlin a atacat o națiune liberă pentru simplul fapt că vrea să-și decidă singură destinul. Republica Moldova va continua să ajute vecinii noștri care fug din calea războiului. Noi vom continua să fim solidari cu Ucraina, pentru că această lecție am moștenit-o de la bunicii noștri - credința, omenia și dragostea de libertate sunt valorile noastre de căpătâi, prin care ne vom regăsi împreună, într-un viitor nu prea îndepărtat, în familia popoarelor civilizate ale Europei, în Uniunea Europeană”, a conchis președinta R.Moldova. 

A venit cu un mesaj marți și premierul Dorin Recean. ”Prin deportările din zorii zilei de 13 iunie 1941 și trimiterea în lagăre de muncă forțată a peste 25 000 de oameni, regimul totalitar al lui Stalin a încercat să șteargă identitatea și să frângă spiritul poporului nostru. Fiecare poveste ne amintește de durerea și injustiția pe care oamenii noștri nevinovați au trebuit să le îndure. Fiecare istorie este și un exemplu de curaj, rezistență și spirit de neînfrânt al poporului nostru”.

”Onorăm memoria celor deportați în Siberia de gheață prin păstrarea vie a istoriei și prin transmiterea amintirii acestor evenimente generațiilor viitoare. Trebuie să ne asigurăm că trecutul nostru nu va fi uitat și că aceste atrocități nu se vor mai repeta. Acum, luptăm împreună pentru un viitor mai bun, un viitor în pace, în care drepturile omului și demnitatea fiecăruia dintre noi sunt respectate în întreaga noastră societate”, afirmă prim-ministrul R.Moldova, Dorin Recean. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord