
Politică
R.Moldova va denunța alte două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente
sedinta.jpg

Acordul privind ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre ale CSI a fost ratificat de Republica Moldova în anul 2003. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în prezent, prevederile acestui acord sunt irelevante și nu mai pot fi aplicate pe teritoriul țării noastre, reieșind din contextul în care, din anul 2021, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent cauzată de limitarea livrărilor de gaze și de atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Iar Acordul legat de restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine a fost încheiat la Minsk. Documentul a fost semnat de Azerbaidjan, Federația Rusă, Armenia, Tadjikistan, Belarus, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Ucraina și R.Moldova. Potrivit Ministerului Culturii, până în prezent, circa 90 la sută din prevederile acordului nu au fost realizate, ”iar acest lucru relevă ineficiența și inaplicabilitatea acestui document”.
Precizăm că, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat, săptămâna trecută, avizele consultative privind denunțarea altor două acorduri încheiate pe platforma CSI. Este vorba despre Acordul privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, întocmit la Minsk, la 22 ianuarie 1993. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că ”denunțarea Acordului vine ca urmare a unei interacțiunii minime pe acest segment de cooperare, a lipsei de aplicabilitate, precum și a necorespunderii cu realitățile”.
Totodată, va fi denunțat Acordul între Statele membre CSI privind Forțele Armate Strategice din 30 decembrie 1991. Denunțarea acestui acord este oportună, în contextul în care Republica Moldova nu dispune de armament nuclear, iar colaborarea în cadrul CSI exclude interacțiunea în domeniile politico-militare, accent fiind pus pe colaborarea economică, declară autoritățile.
Alte două acorduri ce urmează a fi denunțate - Acordul de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul Comunității Statelor Independente, semnat la Moscova, la 17 ianuarie 1997 și ratificat de Republica Moldova în anul 2002, dar și Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber.
Pe 22 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care a solicitat inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.
”După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane”.”După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate”, a declarat speakerul Legislativului, Igor Grosu.
De partea sa, Partidul Socialiștilor a condamnat ”categoric” declarația președintelui Parlamentului, Igor Grosu privind demararea procedurii de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI”. ”O decizie privind modificarea principiilor constituționale ale suveranității și neutralității țării, retragerea din CSI sau orice altă modificare a statu- quo-ului geopolitic al Republicii Moldova poate fi luată doar în baza unui referendum național”, se arată în comunicatul PSRM. Socialiștii vor să inițieze o campanie la nivel național pentru păstrarea calității de membru al Republicii Moldova în CSI.