
Politică
EXCLUSIVITATE RFI Propaganda rusească ajunge la africani prin diplomații Kremlinului care vorbesc dialecte locale (Oficial ucrainean, Partea 1)
whatsapp_image_2023-06-14_at_20.36.55.jpeg

Anayit Khoperiya: Cea mai mare provocare, desigur, este combaterea atacurilor informaționale care discreditează Ucraina în străinătate pentru că acasă ne descurcăm destul de bine. Simțim că ucrainenii sunt rezistenți la atacurile rusești de dezinformare și înțelegem ce putem face și ce nu. Din 24 februarie, de la invazia pe scară largă, am învățat cum să rezistăm atacurilor informaționale intense. Dar din momentul în care au început să discrediteze foarte intens Ucraina în străinătate, am înțeles că aceasta este cea mai mare provocare. Avem nevoie de parteneriate cu cât mai multe organizații din străinătate, să coordonăm împreună răspunsul la fiecare atac informațional care vizează țările occidentale și alte țări precum cele din Africa și America Latină.
Reporter: Deci rușii au tactici diferite în funcție de publicul lor, să zicem. Unele tactici în Europa, dacă înțeleg bine, în Occident, alt tip de atac informațional și propagandă în Africa și America Latină....
Anayit Khoperiya: Da, sunt diferite pentru că în fiecare țară, în fiecare societate sunt vulnerabilități pe care le rușii folosesc. De exemplu, cu Polonia, există un caz istoric care s-a întâmplat cu mult timp în urmă, este vorba despre masacrul de la Volyn (comis de comis de o grupare paramilitară și extremistă ucraineană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, n.r.) Rușii folosesc acest caz, amintesc că ucrainenii au făcut-o și spun că poporul polonez ar trebui să-i judece și astăzi pe ucraineni. Dar, de fapt (ucrainenii și noi, n.r.) suntem parteneri apropiați, ne respectăm unii pe ceilalți, suntem legați din punct de vedere economic. Desigur, rușii folosesc acest caz doar pentru a destabiliza, pentru a provoca în primul rând emoție. Iată un exemplu pentru a înțelege cum acționează și în alte țări.
De exemplu, în Africa folosesc își ambasadele foarte puternic, (personalul rusesc de acolo, n.r.) cunoaște dialectele locale, limbile locale, deci nu comunică doar în engleză. Acest lucru poate să pară o apropiere față de localnici, de aceste țări, dar din păcate, prin aceste tactici, își împing informațiile, manipulările și atacurile informaționale uriașe împotriva Ucrainei și, uneori, și împotriva unor țări occidentale. Scopul este să le dividă și să le facă mai slabe.
Reporter: Ce faceți pentru a contracara aceste tactici?
Anayit Khoperiya: În ceea ce privește țările occidentale este mai ușor pentru că sunt partenerii noștri apropiați și, desigur, încercăm să păstrăm legătura cu acele organizații care luptă împotriva dezinformării în țările lor. Așadar, colaborăm îndeaproape cu NATO Strat Com Coe (Centrul de Excelență al Comunicațiilor Strategice NATO, n.r.) Avem personal detașat acolo pe termen lung pentru a păstra legătura între Centrul nostru de combatere a dezinformării și NATO.
Lucrăm, de asemenea, cu alte țări privind diferite atacuri de dezinformare. Le propunem întotdeauna să le dăm informații verificate dacă sunt interesați sau le trimitem rapoartele săptămânale pe care le facem pentru Secretariatul Consiliului de Securitate Națională al nostru, pentru apărare și pentru toată lumea, fiecare organism de stat din Ucraina. Le traducem în engleză și le trimitem acelor parteneri pentru a le spune: iată aceste informații circulă constant despre Ucraina, dar în Ucraina se întâmplă acest lucru.
Aceasta este principala tactică pe care o folosim, mai avem și altele dar nu vi le pot dezvălui pe toate. Cu instituția corespondentă poloneză a Consiliului Național de Securitate și Apărare de la noi, am dezmințit o mulțime de atacuri de dezinformare, de exemplu, niște scrisori false care se presupunea că au fost trimise de la ministerul nostru către al lor, dar erau false. De aceea ne-am pus eforturile laolaltă și am dezmințit rapid, iar povestea a căzut într-o singură zi.
Reporter: Aveți acest gen de colaborare cu autoritățile române pentru a contracara propaganda care vine din Rusia către România?
Anayit Khoperiya: Trebuie să menționez că direcția noastră a început cooperarea internațională abia din septembrie 2022 pentru că înainte de asta eram, știți, concentrați la noi în țară. Erau atacuri foarte intense din partea rusă care doreau să creeze panică. Când ne-am făcut treaba aici, am început să lucrăm la nivel internațional. În urmă cu doar o săptămână colegii noștri au fost în România pentru a construi niște noi contacte cu autoritățile române. Sperăm că după această întâlnire a delegației vom începe o nouă pagină de cooperare cu România.
Reporter: Știți ce fel de propagandă au răspândit rușii în România? Știți temele?
Anayit Khoperiya: Știu că în fiecare țară europeană din Europa de Est discreditează contraofensiva ucraineană. Există, de asemenea, un atac informațional care acuză Ucraina de minarea barajului Kahovka. O altă temă este amestecul SUA în afacerile interne ale Ucrainei, desigur. Narațiunea este că SUA se amestecă în afacerile noastre interne și că Ucraina ar trebui să fie cu Rusia. De ce folosesc teme precum interferențe străine? Doar pentru a spune „Nu suntem noi cei răi. Acești oameni, acele țări occidentale precum Marea Britanie, Marea Britanie sau SUA sunt cei care au făcut asta.” Vor să fie clar că vina nu e a lor. E logic pentru ruși, știu că vor fi bătuți și de aceea încearcă să găsească pe altcineva să poarte vina. Ei bine, le-am înțeles tactica. De aceea vorbim mereu cu partenerii noștri și sperăm că România ne va deveni partener apropiat în domeniul informațional și că vom lupta împreună pentru a combate astfel de atacuri.
Va urma