Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, chiar suntem sclavi în Uniunea Europeană?

steagul-uniunii-europene-tetiana-shyshkina-4z8e4uy0esq-unsplash.jpg

Sursa imaginii: 
Tetiana SHYSHKINA / Unsplash

Începând de astăzi, odată cu învestirea aproape sigură a noului guvern, ideea potrivit căreia românii se află într-o stare de sclavie în Uniunea Europeană devine practic oficială.

Folosirea acestei sintagme în programul de guvernare înseamnă un pas uriaș către normalizarea și preluarea în mainstream a discursului extremei drepte, singurul care prezenta până acum Uniunea Europeană drept sursa tuturor relelor pentru săraca și oropsita noastră țară.

Simțind că i se fură discursul, liderul AUR, George Simion a replicat imediat că nu suntem sclavi, ci iobagi, care nu mai produc nimic modern. Desigur, o adevărată jignire pentru românii din industria auto, din sectorul IT, pentru cei care fabrică locomotive moderne la Craiova, pentru producătorii de tramvaie de la Arad, pentru agricultorii care folosesc inteligența artificială și, în general, pentru toți antreprenorii și creatorii din România.

Ei, cu toții, realizează azi cel mai mare produs intern brut din istoria României și cele mai mari exporturi. Și adevărul este că niciodată veniturile românilor, raportate la dolar sau euro, n-au fost mai mari ca acum. Pentru a vă convinge, priviți măcar la cozile de la punctele de trecere a frontierei, în perioadele de vacanțe. Că statul român nu reușește să pună în valoare mai bine inteligența de aici și spiritul antreprenorial este o altă discuție.

Dar până să se lămurească diferența fundamentală dintre sclavi și iobagi, am discutat, în Parlamentul de la Strasbourg, cu un membru al legislativului european, al cărui partid este parte a coaliției de guvernare și care, măcar indirect, își asumă povestea cu sclavia. Așadar, sunt românii sclavi în Uniunea Europeană? L-am întrebat pe europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, membru al grupului PPE.

Noi am câștigat în mai multe feluri din aderarea la UE. Din momentul în care a fost clar să vom adera, au venit mai multe investiții și mai multe fonduri europene. Nivelul salariului mediu a crescut, am reușit, totuși, să modernizăm într-o oarecare măsură infrastructura. Ca atare, economia României a devenit mai competitivă. E clar că economia României se va dezvolta în următorii ani prin contribuția antreprenorilor și investitorilor români și în egală măsură prin contribuția investitorilor străini. România ar fi mai slabă, mai săracă, nivelul de trai al oamenilor ar fi mai scăzut dacă ne-am propune să fim izolați. Izolarea duce la sărăcie.

Faptul că suntem pe piața unică a UE, că întreprinderile noastre pot exporta fără bariere pe piața UE aduce locuri de muncă. Cu cât economia va fi mai performantă cu atât salariile pot crește. Realitatea este simplă: orice producător auto din România vă va spune următorul lucru: să instalezi echipamente în România înseamnă aceleași costuri precum la fabricile din Slovacia, din Spania sau din Germania. Echipamentele sunt aceleași, inginerii de înaltă calificare sunt aceiași. Orice mare investitor vă va spune că în România are cheltuieli mai mici cu forța de muncă dar are cheltuieli mai mari din cauza stării infrastructurii. Când infrastructura va fi mai bună, întreprinderilor le va rămâne mai mulți bani pentru a se extinde, pentru se dezvolta, a inova, a fabrica produse cu valoare adăugată mai mare și a plăti salarii mai mari”, a spus europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica