Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armand Goșu la RFI: Acțiunea lui Prigojin, instrument de a obliga Moscova să negocieze cu el

armand_gosu_2.jpg

Armand Goșu
Sursa imaginii: 
Facebook/Armand Gosu

Mercenarii Wagner au fost opriți din drum de Evgheni Prigojin chiar înainte să ajungă la Moscova, unde liderul formațiunii paramilitare anunțase o răfuială cu conducerea militară a Rusiei. La scurt timp, Kremlinul a anunțat că renunță la acuzațiile de trădare, iar Prigojin se va muta în Belarus. 

Între Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari„ Wagner” și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, există un conflict încă din 2013, un conflict personal foarte dur, amplificat de decretul dat în urmă cu două săptămâni de Șoigu care obligă toate formațiunile de voluntari să semneze un contract direct cu ministerul Apărării, explică la RFI, prof. Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic.

Decretul, semnat de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi postat pe 10 iunie pe site-ul ministerului , nu precizează dacă toate grupurile de voluntari sunt obligate să semneze contracte cu ministerul sau doar unele, în condițiile în care Rusia are peste 40 de formațiuni de voluntari.

Prof. Armand Goșu spune că "Prigojin a crezut că va pierde controlul asupra grupării, așa că a căutat să se salveze pe el și să păstreze sub control gruparea Wagner, iar relația sa specială cu Vladimir Putin, cu care se cunoaște de mai bine de 30 de ani, din perioada Leningrad, a făcut să creadă că poate juca împotriva ministrului Apărării și că până la urmă guvernul, Putin însuși, vor găsi o soluție pentru a-i lăsa gruparea Wagner, ceea ce nu s-a întâmplat".

"Acțiunea lui Prigojin a fost mai degrabă un instrument de a obliga Moscova de a negocia cu el și să-i ofere niște condiții mai bune. Nu mi-e foarte clar ce condiții și-a negociat. Nici Putin și nici Guvernul nu au confirmat. Avem deocamdată declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cum că Prigojin va pleca în Belarus. 

El a mai spus că ancheta declanșată de procuratura generală din Rusia va fi suspendată și că militarii, mercenarii, care vor participa la acest marș asupra Moscovei nu vor mai putea semna contracte cu ministerul Apărării, iar cei care nu au participat vor putea semna individual contracte.

Practic, deși nu se spune foarte clar, gruparea Wagner dispare, pentru că dispar militarii. Ei semnează contract cu ministerul. Numele poate fi menținut, poate fi condusă de altcineva, dar își pierde prestigiul dat de Prigojin din 2014, participări în Ucraina, Siria, nordul Africii, Venezuela...iar în Africa sunt și acum, au afaceri serioase, controlează guverne în Africa Centrală, pur și simplu sunt o forță. (...) De văzut și cât valorează garanțiile date de Putin. Va rămâne în viață Prigojin, cât va rămâne în viață? Pentru că are multe secrete pe care le poate negocia cu terțe țări... Va fi un fel de închisoare de lux Belarusul pentru el? ",  explică la RFI, Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic. 

A influențat revolta lui Prigojin cursul războiului?

"Nu, nu cred. Dacă îl influențează într-un fel extrem de subtil, dar e greu de cuantificat. Mă gândesc ce ar putea fi în mintea soldatului rus care încearcă să reziste în fața contraofensivei ucrainene, se uită la informațiile despre ce se întâmplă în spatele frontului, ce-i cu Progojin, cu marșul asupra Moscovei, ce-i cu nebunia asta și nu mai înțelege nimic.  (...) Ar putea să lovească moralul și așa nu tocmai bun al trupelor rusești aflate în Ucraina", mai spune prof. Armand Goșu.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

 
Prof. Armand Goșu, intervievat de Mirela Dădăcuș