Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia cumpără sisteme americane de apărare antiaeriană în valoare de 15 miliarde de dolari

rachete_patriot.jpg

Sistem de rachete Patriot în timpul unui exercițiu în apropierea Aeroportului din Varșovia, Polonia, 7 februarie 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS - KACPER PEMPEL via rfi.fr

Polonia urmează să cumpere sisteme americane de apărare antiaeriană de tip Patriot în valoare de 15 miliarde de dolari, potrivit unui acord dezvăluit de către Pentagon, relatează AFP și News.ro.

Defense Security Cooperation Agency (DSCA), o agenţie din cadrul Departamentului american al Apărării, a anunţat miercuri că această vânzare prevede până la 48 de lansatoare de tip Patriot PAC-3 şi până la 644 de rachete, dar şi radare.

Potrivit DSCA, Departamentul de Stat american, care autorizează exportul de armament american, a aprobat această vânzare.

”Vânzarea, aşa cum este propusă, va îmbunătăţi  capacitatea de apărare a Poloniei împotriva rachetelor şi va contibui la obiectivele Poloniei de a-şi actualiza capacităţile şi de împinge mai departe interoperabilitatea cu Statele Unite şi alţi aliaţi”, anunţă într-un comunicat agenţia.

Potrivit Rtx.com,  site specializat în tehnică militară, Patriot este un sistem de apărare anti-rachetă constând în radar, tehnologie de comandă și control și mai multe tipuri de interceptori, toate aceste componente acționând împreună pentru detectarea, identificarea și neutralizarea rachetelor balistice tactice, a rachetelor de croazieră, dronelor, aeronavelor avansate și a altor amenințări. Patriot stă la baza apărării antieriene și anti-rachetă a 17 țări.