Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful diplomaţiei europene Josep Borell: Vladimir Putin a fost "slăbit" de rebeliunea grupului de mercenari Wagner

joseph_borrell.jpg

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, spune că rebeliunea eşuată a grupului de mercenari Wagner în Rusia a scos în evidenţă fisuri în puterea militară a Moscovei
Sursa imaginii: 
france24.fr

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost "slăbit" de rebeliunea grupului de mercenari Wagner, ceea ce îl face "un pericol mai mare", a declarat joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles, relatează AFP și Agerpres.

Vladimir Putin "procedează la o curăţenie internă" cu arestarea generalilor şi încearcă să afle "cine se află în spatele acestei încercări de rebeliune armată", a subliniat Josep Borrell.

Ucraina se va afla joi în centrul discuţiilor dintre liderii europeni, cu o intervenţie planificată a preşedintelui Volodimir Zelenski prin videoconferinţă. Această rebeliune a arătat că există "fisuri adânci" în sistemul creat de Putin şi "va avea consecinţe pentru noi", a avertizat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Este important să sporim sprijinul pentru Ucraina, pentru capacitatea sa militară şi ajutorul financiar", a pledat ea la sosirea la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus pe 20 iunie statelor membre să aprobe un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027, o contribuţie suplimentară la bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027.

"Trebuie să ne asigurăm că Ucraina este capabilă să se apere", a insistat şeful diplomaţiei europene.

"Facilitatea Europeană pentru Pace ar trebui finanţată în continuare şi poate ar trebui să devină un fond de apărare ucrainean", a sugerat el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, invitat la summit, a pledat şi el pentru un sprijin pe termen lung pentru Ucraina, care doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică şi la UE.

"Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina pentru ca aceasta să rămână o ţară suverană şi independentă, în caz contrar dezbaterile privind aderarea nu vor mai fi relevante", a avertizat înaltul oficial NATO.