Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: 10 ani de la aderarea Croației la Uniunea Europeană

croatia_ue.jpg

Sursa imaginii: 
caleaeuropeana.ro

La 1 iulie s-au împlinit 10 ani de când Croația a devenit cel de al 28-lea stat membru al Uniunii Europene. În acest răstimp țara și-a atins obiectivele strategice și a redus parțial din diferențele de dezvoltare față de statele mebre mai vechi, dar, ca urmare a liberalizării accesului pe piața europeană a muncii, se confruntă cu un important exod al rezidenților săi, se arată într-o analiză publicată de portalul de știri index.hr.

”Aderarea la UE este unul din cele mai importante evenimente din istoria Croației și a reprezentat, împreună cu aderarea la NATO, realizată cu patru ani înainte, principalul obiectiv al politicii sale externe de la declararea independenței.

Negocierile au fost prelungite din cauza solicitărilor Tribunalului de la Haga, de diferendele privind stabilirea frontierei de stat cu Slovenia, dar și de o anumită ”oboseală” a statelor membre. Era clar la acea vreme că Croația trebuia să prindă acest ultim tren și că nu va mai exista o nouă lărgire a UE pentru o bună perioadă de timp.  (…)

Croația a trebuit să îndeplinească criterii mult mai stricte decât statele admise în 2004 și în 2007, când proiectul de unificare a Europei de după Războiul Rece era încă în plin avânt  și se insista nu atât pe respectarea unor criterii stricte, cât pe urgentarea îndeplinirii acestui obiectiv ambițios”, se mai arată în analiza citată, în care se amintește de asemenea că în ultimii 10 ani ani țara a pierdut cca 10% din populație, ca urmare a procesului de migrație a forței de muncă.

 

Albania progresează pe calea aderării europene

Albania a progresat pe drumul către aderarea la Uniunea Europeană și a dovedit că este un partener de încredere prin eforturile diplomatice pe care le-a depus pentru detensionarea situației din Nordul Kosovo, a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borrell, după întâlnirea pe care a avut-o recent la Bruxelles cu premierul albanez Edi Rama, transmite publicația Gazeta Tema.

”Este un moment crucial pentru aderarea Albaniei la UE și sunt bucuros să constat că politica albaneză este în armonie cu valorile europene în materie de securitate. Suntem convinși că situația din Kosovo necesită măsuri urgente”, a spus oficialul european.

Cei doi lideri politici au abordat în cadrul discuțiilor bilaterale mai multe aspecte legate de procesul de integrare europeană al statelor din Balcanii Occidentali, precum și de apărarea împotriva atacurilor hibride, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării și protejarea infrastructurii.

 

Muntenegru: Expoziția ”Viața e frumoasă”

 

Amatorii de artă pot vizita expoziția individuală de pictură ”Viața e frumoasă” (Život je lijep ) a artistei Milena Kolinović, deschisă la sediul Memorialului « Stefan Mitrov Ljubiša » din orașul muntenegran Budva pînă la 6 iulie a.c., transmite publicația dan.co.me.

”Titlul expoziției este cred suficient pentru a trimite un mesaj tuturor oamenilor și anume că nu contează cât de grea poate fi viața și la ce grad de durere și de suferință ne poate aduce, trebuie mereu să găsim o scânteie de speranță care să strălucească și pe care să o urmărim pentru a ne alina și îmbogăți sufletele”, a spus artista în discursul pe care l-a rostit la inaugurarea expoziției.

La rândul său, Predrag Zenović, președintele Consiliului pentru Cultură al municipalității Budva a subliniat că expoziția este unul din evenimentele importante prin care Budva demonstrează că merită să devină Capitală Culturală Europeană, titlu pentru care și-a depus candidatura. Budva concurează cu Skopje, capitala Macedoniei de Nord, pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2028, desemnarea orașului câștigător fiind așteptată pentru sfârșitul lunii august a.c.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Ivana Kasalo - Croația

Albana Hysa - Albania

Tamara Simonović - Muntenegru

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 3 iulie 2023