Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Georgia așteaptă cu încredere acordarea statutului de candidat la aderare

irakli_georgia.jpg

Irakli Kobakhidze, președintele partidului de guvernământ ”Visul Georgian”
Sursa imaginii: 
Facebook / ირაკლი კობახიძე / Irakli Kobakhidze

Georgia și-a îndeplinit în principiu toate obiectivele și nu există motive ca statutul de candidat la aderarea la UE să nu-i fie acordat, a declarat marți Irakli Kobakhidze, președintele partidului de guvernământ ”Visul Georgian”, transmite site-ul postului de televiziune 1tv.ge.

”Dacă decizia UE se va baza pe fapte, cu siguranță vom primi acest statut. Chiar și anul trecut îndeplineam condițiile, dar uneori statisticile și cifrele pot fi cu ușurință manipulate. Desigur, decizia politică se va lua în decembrie și, ca în cazul oricărei decizii politice, nu se poate ști dinainte care va fi conținutul acestei decizii, dar dacă se vor lua în considerare faptele, Georgia trebuie să primească statutul de candidat”, a spus liderul politic potrivit sursei citate.

Georgia a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, imediat după declanșarea invaziei rusești din Ucraina, în același timp cu R Moldova și Ucraina.

În cadrul celui de al șaptelea Consiliu de asociere UE-Georgia, din 6 septembrie 2022, UE și-a exprimat sprijinul ferm pentru integritatea teritorială a Georgiei și a încurajat această țară să își intensifice progresele pe calea sa europeană.

 

Republica Moldova găzduiește, în premieră, Campionatul European de Haltere pentru tineret

Evenimentul are loc în perioada 1-10 iulie și se bucură de participarea a 346 de sportivi și sportive din 37 de țări. Țara gazdă este reprezentată de 32 de tineri halterofili și halterofile, anunță Ministerul Educației și Cercetării din R Moldova, citat de publicația unimedia.info.

„În Republica Moldova acest sport este unul cu tradiții. Cred că o lume întreagă îl cunoaște pe halterofilul nostru de aur, campionul olimpic Tudor Casapu, dar și pe alți halterofili și halterofile care ne-au reprezentat țara cu demnitate la competițiile sportive internaționale. Desfășurarea în Republica Moldova a Campionatului European de haltere este o recunoaștere a faptului că țara noastră este parte integrantă a sportului european”, a declarat ministrul educației Anatolie Topală.

Campionatul European de Haltere se desfășoară la Chișinău Arena, cel mai mare complex cultural sportiv din Republica Moldova. Intrarea la eveniment este liberă.

 

Ucraina: Calificare în premieră la turneul de fotbal de la Jocurile Olimpice

 

Echipa națională de fotbal tineret a Ucrainei s-a calificat în premieră la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, după performanța excepțională de la Campionatul european din România și Georgia, unde a învins în sferturile de finală echipa națională a Franței cu scorul de 3-1, transmite postul național de radioteleviziune.

În total 16 echipe vor participa la turneul de fotbal de la Jocurile Olimpice 2024, dintre care 4 sunt reprezentante ale Europei: Franța, Israel, Spania și Ucraina, reamintește sursa citată.

America de Nord va fi reprezentată de Republica Dominicană și de Statele Unite. Reprezentantele Africii (3 țări), Asiei (3 țări), Americii de Sud (două țări) și Oceaniei (o țară) vor fi stabilite în urma unor turnee de calificare programate pentru această vară.

Campioana olimpică en titre este Brazilia care a învins Spania în finala de la Tokyo 2020.

 

Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:

Salome Paksadze - Georgia

Corina Vulpe - R Moldova

Viktoria Pavtchak - Ucraina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 5 iulie 2023