Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Republica Srpska este o navă care se va strivi de stânci” (președintele Parlamentului de la Sarajevo)

milorad_dodic.jpg

Liderul separatist sârb Milorad Dodic la Sarajevo, 8 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Associated Press via rfi.fr

Politica secesionistă a liderului sârb Milorad Dodik este sortită eșecului, entitatea numită Republica Srpska este acum o navă care navighează în ape periculoase și care până la urmă se va strivi de stânci, iar integritatea teritorială și suveranitatea Bosniei Herțegovina vor triumfa, a declarat președintele Parlamentului bosniac Denis Zvizdić, potrivit ziarului Oslobođenje (Eliberarea – tr).

Sursa citată precizează că reacția vine după ce președintele Republicii Srpska (entitate teritorială majoritar sârbă care face parte din Bosnia Herțegovina), recent întors dintr-o vizită la Moscova, a anunțat că republica pe care o conduce nu va mai recunoaște și implementa deciziile Curții Constituționale de la Sarajevo și nu va mai valida deciziile și recomandările Înaltului reprezentant al Uniunii Europene, Christian Schmidt, al cărui mandat este de a asigura prevederile Acordului de la Dayton.

”Dodik nu respectă regulile fundamentale ale civilizației; nu doar că duce fățiș o politică secesionistă, dar insultă în mod constant victimele genocidului pe care sârbii l-au comis împotriva populației musulmane în timpul războiului.

Nu avem dreptul să cedăm unui astfel de comportament. Prioritatea noastră fundamentală trebuie să fie integritatea teritorială și suveranitatea Bosniei, precum și integrarea în NATO și UE, singurele structuri care pot garanta evoluția democratică a țării”, a mai declarat președintele Parlamentului de la Sarajevo, în cadrul unei emisiuni de televiziune.

Kosovo: Premierul Kurti refuză să se întâlnească cu omologul său albanez

Premierul kosovar Albin Kurti a anunțat că nu se va întâlni cu șeful guvernului de la Tirana, Edi Rama, aflat zilele acestea la Pristina pentru a pregăti summitul Procesului de la Berlin, care urmează să aibă loc la jumătatea lunii octombrie, la Tirana, transmite agenția de știri Koha.

”Stabilisem împreună să organizăm o ședință comună a guvernelor noastre, dar acest eveniment, extrem de important pentru noi, a fost anulat fără nici o explicație de partea albaneză, în ultimul moment. Toate detaliile fuseseră stabilite, urma să semnăm 13 acorduri bilaterale, am insistat pentru ca această ședință să aibă loc, dar în zadar (...)

Nu am nici o problemă să mă întâlnesc cu domnul Rama, ne-am întâlnit de zeci de ori până acum, relația cu Albania este foarte importantă pentru noi, dar nu mai puțin importantă este pacea și stabilitatea în Balcani, așa că pentru noi o simplă întâlnire bilaterală este inutilă în acest moment”, a subliniat Albin Kurti.

Potrivit publicației Balkan Insight, premierul Edi Rama a explicat că reuniunea comună a celor două guverne, programată inițial pentru miercuri, ”nu mai poate avea loc acum, în circumstanțele tensionării relațiilor dintre Kosovo și întreaga comunitate euro-atlantică”, cu referire la criticile aduse guvernului de la Pristina privind modul în care acesta a gestionat ciocnirile violente interetnice care au avut loc în ultima perioadă în nordul țării.

 

Serbia: ”Un simbol al unei perioade glorioase”

Đorđe Mihajlović, paznicul Cimitirului militar sârb Zeïtenlick din Salonic, Grecia, care timp de peste 70 de ani a avut grijă de mormintele soldaților sârbi căzuți pe frontul de la Salonic în timpul Primului război mondial, a încetat din viață la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 95 de ani, transmite publicația Politika.

Mihajlović, un adevărat simbol al unei perioade glorioase a istoriei naționale, a fost înmormântat în același cimitir, alături de bunicul, tatăl său și de cei 7441 de eroi ale căror morminte le-a îngrijit în cea mai mare parte a vieții sale, adaugă sursa citată.

Bunicul său, Savo, a fost primul paznic al cimitirului și și-a îndeplinit misiunea până la moartea sa, în 1928. Al doilea paznic a fost tatăl său, Duro, până în 1961, când a încetat și el din viață. De atunci și până la 2 iulie 2023, Đorđe Mihajlović și-a îndeplinit cu același devotament datoria.

Se pare însă că tradiția familiei se va opri aici, pentru că Dorde nu a avut băieți ci o singură fiică, iar, după cum spunea chiar el ”meseria de paznic de cimitir nu e pentru femei”, notează publicația sârbă.         

 

Macedonia de Nord: Tot mai mulți ”nomazi digitali”

Skopje se situează pe locul doi în lume din punct de vedere al creșterii numărului de ”nomazi digitali”, persoane care își câștigă existența folosind exclusiv mediul online și tehnologiile informației, potrivit unui clasament întocmit de portalul american de vacanțe și călătorii "Travel off path", citat de publicația macedoneană Sloboden Pecat.

Capitala Macedoniei de Nord a înregistrat o creștere vertiginoasă în ultimii cinci ani din acest punct de vedere, cu un maxim de 418% în 2018 față de 2017.

”Pentru munca de la distanță, Macedonia de Nord este cea mai bună opțiune, pentru că este una din cele mai ieftine țări din Europa.... Skopje e un oraș sigur, cu locuitori primitori, infrastructura și internetul funcționează la niveluri acceptabile, iar țara este plină de destinații turistice atrăgătoare”, notează publicația americană.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Irfan Mandžuka – Bosnia Herțegovina

Liridona Gashi - Kosovo

Mladen Milosavljević - Serbia

Martina Mitevska – Macedonia de Nord

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 7 iulie 2023