Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce cheltuie guvernul maghiar 5,6 mil. euro din bani publici pentru o „nouă reprezentanță” la Bruxelles?

bruxelles_ungaria.jpg

Clădirea din Bruxelles achiziționată de guvernul de la Budapesta
Sursa imaginii: 
nepszava.hu

Guvernul maghiar cheltuiește din bani publici 5,6 milioane de euro pentru a renova o elegantă proprietate la Bruxelles, pe motiv că va avea nevoie de imobil atunci când Ungaria va prezida Consiliul Uniunii Europene. Presa ungară de opoziție amintește că data trecută când Budapesta a ocupat acest post, în 2011, a folosit pentru recepții reprezentanța țării la Bruxelles și nu a avut nevoie de o asemenea proprietate.

Revista Presei Europa Plus, cu Ana Maria Florea Harrison:

„O clădire cumpărată din bani publici la Bruxelles poate deveni centrul activităților guvernamentale de lobby pentru extinderea unei ideologii iliberale,” scrie publicația nepszava.hu.

„În 2020, statul maghiar a cumpărat o proprietate de mare valoare în elegantul cartier guvernamental și diplomatic din Bruxelles, care (...) în prezent este în curs de renovare (lucrări care costă, n.r.) 2,1 miliarde de forinți (5,6 milioane de euro). Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului nu ne-a răspuns la întrebarea despre scopul pentru care a fost achiziționată vila,” scriu jurnaliștii maghiari.

„Un oficial a declarat anterior ziarului nostru că imobilul, numit în prezent Magyar Ház, va fi necesar în timpul președinției UE a Ungariei care va dura șase luni începând cu iulie anul viitor.”

„Nu este clar de ce o clădire estimată la cel puțin 5-7 milioane de euro în inima Bruxelles-ului a trebuit să fie achiziționată pentru recepții sau evenimente culturale. În timpul președinției anterioare a Ungariei, în 2011, astfel de evenimente au avut loc la reprezentanța permanentă a Ungariei în Uniunea Europeană, a declarat pentru ziarul nostru o sursă care a lucrat cu personalul (maghiar în 2011, n.r.) Reprezentanța permanentă funcționează în același loc ca acum 12 ani, deși nu este la fel de elegantă ca o vilă din secolul al XVIII-lea.”

 

Cel mai cunoscut naționalist pro-rus din Polonia și-a făcut partid pentru a candida la alegeri

 „Șopârla și partidul lui. Noul grup tocmai a fost înregistrat,” este un titlu din publicația wiadomosci.wp.pl care se referă la un cunoscut naționalist cu vederi pro ruse polonez.

Wojciech Olszański, poreclit și Sopârla, vrea să participe la următoarele alegeri legislative. Acesta tocmai și-a înregistrat la tribunalul din Varșovia, noua formație numită Compatrioți și camarazi.

„Liderul său nu își ascunde ideile pro-ruse și naționaliste. Olszański este, de asemenea, bine cunoscut în cercurile anti-vaccin,” scrie publicația poloneză.

Olszański a fost actor, are 62 de ani și poartă în prezent uniformă pentru că se consideră moștenitorul Uniunii Șopârlelor, o formațiune militară poloneză activă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El este cunoscut și pentru organizarea unui marș antisemit în timpul căruia a fost arsă Carta de la Kalisz, un document polonez din 1264 care recunoștea evreii ca comunitate religioasă.

 

Fundașul slovac Milan Škriniar prezentat la PSG

Foto: en.psg.fr

Fotbalistul slovac Milan Škriniar a semnat un contract pe cinci ani cu clubul Paris ST. Germain, citim în Aktuality.sk. Campioana Franței a făcut anunțul pe site-ul său oficial. Fundașul în vârstă de 28 de ani s-a mutat la Paris după ce i-a expirat contractul cu Inter Milano.

„Sunt foarte fericit să fac parte din acest club incredibil. PSG este unul dintre cele mai bune cluburi din lume, cu jucători de talie mondială și fani fantastici”, a spus Škriniar după semnarea contractului. La PSG, el va fi antrenat de Luis Enrique.

Škriniar a jucat la Inter Milano din 2017 până anul acesta. Cu Inter, slovacul a câștigat titlul în Serie A (2021), Cupa Italiei de două ori (2022 și 2023) și de două ori Supercupa Italiei (2021 și 2022).

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Sára Opauszki, Ungaria    

Agnieszka Kuśmierz, Polonia

Jozef Žigo, Slovacia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofonie

 
Revista presei Europa Plus din 11 iulie 2023