Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Președintele turc și premierul grec s-au întâlnit la Summitul NATO de la Vilnius

mitsotakis_erdogan.jpg

Prim-ministrul grec Kiryakos Mitsotakis și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, iulie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Kiryakos Mitsotakis

Presa din cele două țări comentează vizita: din cea turcească aflăm că liderii turc și grec au fost de acord că în ultimele luni, relațiile Ankara – Atena au fost bune și au hotărât să profite de acest moment pozitiv să deschidă mai multe canale de comunicare. Presa grecească scrie că întrevederea s-a desfășurat într-o atmosferă perfectă, nu a urmărit să găsească soluții, ci să îmbunătățească relația dintre cele două țări.

Ziarul Hurriyet scrie despre întâlnirea pe care vecinii, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul grec Kiryakos Mitsotakis au avut-o cu ocazia Summitului NATO de la Vilnius.

Iată ce a comunicat Ankara: „Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă bună. Domnul Erdogan și domnul Mitsotakis au fost de acord privind continuarea climatului pozitiv din relațiile bilaterale din ultimele luni ca fiind în interesul ambelor țări. În acest scop, cele două părți au convenit să se bazeze pe impulsul pozitiv al acestui moment și să activeze mai multe canale de comunicare. Cei doi oficiali au convenit să organizeze următoarea reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt la Salonic în toamnă.”

Presa elenă, continuă jurnaliștii turci, a anunțat că întâlnirea dintre președintele Recep Tayyip Erdoğan și premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a desfășurat într-o atmosferă „perfectă” și a durat mai mult decât era planificat.

„Deși s-a remarcat că întâlnirea nu a avut loc pentru găsirea unor soluții, s-a subliniat că scopul este îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări.”

 

Secretarul Sfântului Scaun, cardinalul Pietro Parolin, în Azerbaidjan

Din trend.az aflăm că secretarul de stat al Sfântului Scaun, cardinalul Pietro Parolin, a mers în vizită în Azerbaidjan.

 „Misiunea principală a Sfântului Scaun este să ajute lumea oriunde este nevoie. I-am exprimat președintelui Ilham Aliyev voința noastră și a Sfântului Părinte de a aduce orice contribuție posibilă la pace și securitate, precum și la durabilitatea păcii între cele două părți. Credem că cea mai bună contribuție pe care o poate aduce Sfântul Scaun este mai presus de toate umanitară," a spus Pietro Parolin.

"Facem apel la toată lumea să evite distrugerea și să coopereze pentru restaurarea monumentelor. Sper că acest lucru se va face cât mai curând posibil", a adăugat cardinalul, referindu-se la lăcașele de cult distruse în urma conflictului armeno-azer din Nagorno Karabah.

 

La Erevan are loc Festivalul de Film Caisa de Aur

Peste 100 de filme și mulți câștigători ai unor prestigioase festivaluri internaționale de film, iară prezențele de anul acesta la a 20-cea ediție a festivalului internațional de film „Caisa de aur,” citim în www.azatutyun.am, Europa Liberă în limba armeană. Festivalul se desfășoară în perioada  9-16 iulie.

„Fondatorul și președintele festivalului, regizorul Harutyoun Khachatrian, a făcut un rezumat al drumului dificil din ultimii 20 de ani, timp în care, potrivit lui, prietenii buni nu au fost infideli și au permis caisei verzi să se coacă.”

„Am făcut filme sub diferite guverne, în diferite situații culturale, în diverse lumini și fără lumini, cu dragoste și ură din partea unora și altora, dar sunt recunoscător tuturor celor care au ajutat festivalul nu numai să aibă loc, ci și să fie recunoscut în întreaga lume”, a menționat Khacharian.

Printre numele importante prezente la eveniment se numără regizorul japonez Takeshi Kitano, câștigător al premiului „Leul de Aur” la Festivalul de Film de la Veneția și frații Dardenne, de două ori câștigători ai „Palme d'Or” la Festivalul de Film de la Cannes.

Pe lângă aniversarea a 20 de ani de la crearea festivalului „Caisa de aur”, Armenia marchează anul acesta 100 de ani de cinematografie.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Elif Naz Koca, Turcia

Lala Mammadova, Azerbaidjan                        

Arévik Grigorian, Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 13 iulie 2023