Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: ”Biserica ortodoxă sârbă incită la ură interetnică” (lider politic sârb)

memorial_srebenica.jpg

Sursa imaginii: 
https://srebrenicamemorial.org/en

În imediata apropiere a locului în care zilele trecute erau comemorate victimele masacrului împotriva populației musulmane din Srebenica, din 1995, Biserica ortodoxă sârbă a organizat un concert de cântece tradiționale sârbești la care s-au intonat inclusiv piese care incitau la ură interetnică, iar în mai multe locuri publice au fost afișate panouri care îi omagiau pe comandanții sârbi implicați în masacru, transmite Radio Sarajevo.

”Noi, cei care trăim aici, nu avem nevoie de astfel de mesaje. Din păcate însă Biserica, guvernul local și politicienii promovează astfel de mesaje, care fac rău nu doar musulmanilor, ci și sârbilor. Toți cei care trăim aici vom suferi consecințele”, a transmis într-o declarație pentru Radio Sarajevo vicepreședintele Republicii Srpska, Ćamil Duraković.

”Pe vremea când eram primar semnalam eu însumi organelor abilitate astfel de provocări pentru a le preveni. Acum este vorba de o tentativă deliberată a bisericii de a provoca un conflict, de a incita la ură interetnică”, a adăugat el. 

Concertul care a avut loc în seara de 11 iulie a.c. în fața bisericii ortodoxe din Srebenica , capitala Republicii Srpska, enclava majoritar sârbă din Bosnia Herțegovina, a fost condamnat și reclamat la poliție de imamul comunității locale, care avertizase și în prealabil autoritățile, dar nici un fel de măsuri nu au fost luate.

Reamintim că, în iulie 1995, peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbați și băieți, din orașul Srebrenica și din împrejurimi, au fost uciși de către unități ale Armatei Republicii Srpska, aflată sub comanda generalului Ratko Mladić. De asemenea, la masacru au participat și formațiuni aflate în subordinea Ministerului de Interne de la Belgrad.

 

Kosovo: Un gest de bunăvoință

 

Guvernul de la Pristina va reduce efectivele forțelor de poliție deplasate în Nordul țării ca urmare a incidentelor interetnice violente din ultima vreme, ca ”un semn de bunăvoință”, a anunțat recent premierul kosovar Albin Kurti, citat de agenția de știri Koha.

”În ultimele două săptămâni nu s-au mai înregistrat incidente violente, astfel încât am considerat util să procedăm la reducerea cu 25% a efectivelor, pentru a ne arăta bunăvoința și buna credință. Numărul de unități nu va fi redus, dar efectivele lor vor fi diminuate”, a spus premierul.

Referitor la posibilitatea repetării scrutinului electoral pentru alegerea primarilor din regiunea de Nord a țării, în condițiile în care primul scrutin din această primăvară, boicotat de minoritatea sârbă, a dus până la urmă la izbucnirea conflictelor, Albin Kurti a subliniat că pentru ca democrația să funcționeze, legea trebuie să fie deasupra politicului:

”Eu nu pot să impun unui partid sau altuia să participe la alegeri. Noi nu putem decât să creăm condițiile pentru cei care vor să intre în competiția electorală. Asta înseamnă că legea trebuie să fie deasupra politicului, dacă vrem să avem o democrație reală. Deci partidele există, funcționează, dar legea este deasupra lor, inclusiv deasupra mea, în calitate de șef de partid și de prim ministru”, a precizat el.

 

Macedonia de Nord : O ”măsură de siguranță” luată de Banca Națională

Banca Națională a Macedoniei de Nord a decis recent să majoreze rezervele minime obligatorii ale băncilor comerciale și să reducă cuantumul maxim al împrumuturilor pe care acestea le pot acorda, o măsură care ar putea afecta pe termen mediu piața imobiliară, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba macedoneană.

”Este vorba despre o măsură de siguranță pentru stabilitatea financiară a băncilor, care a ținut cont și de condițiile actuale de pe piața imobiliară”, a transmis Banca Națională într-un răspuns la solicitarea redacției Europa Liberă.

Măsura, care va intra în vigoare la 1 august a.c., ar putea duce la scăderea prețurilor de pe piața imobiliară, deși băncile comerciale dispun în prezent de suficiente resurse pentru a acorda împrumuturi în continuare, spune la rândul său fostul guvernator al Băncii Naționale, Petar Goshev.

Prețurile pentru apartamente au crescut considerabil în ultimii ani, în condițiile în care în Macedonia de Nord se construiesc doar cca 5000 de apartamente noi pe an. Prețurile au crescut considerabil odată cu pandemia de Covid19, apoi încă o dată după declanșarea războiului din Ucraina.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Irfan Mandzuka - Bosnia Herțegovina

Liridona Gashi - Kosovo

Martina Mitevska - Macedonia de Nord

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 14 iulie 2023