
Politică
“Nu orice critică a sionismului reprezintă antisemitism” – Philip Slayton, autorul unei recente cărți despre antisemitism
philip_slayton_carte.jpg

“Inițial nu am avut o idee originală sau dorință de a scrie această carte, dar un editor de m-a sunat și m-a întrebat dacă nu doresc să scriu o carte despre antisemitism. “Tu ești omul potrivit” – mi-a spus el. Eu n-am crezut asta și inițial n-am fost interesat de asta.
Asta se întâmpla la începutul pandemiei Covid, dar apoi am stat și am reflectat, parțial despre familia mea și așa că m-am apucat să scriu și nu eram singur ce-o să iasă. Au fost multe lucruri pe care nu le știam și la început a trebuit să citesc foarte mult ca să mă familiarizez cu aceste aspecte.
Am vrut de asemenea să spun ceva original despre antisemitism și despre cum ar trebui să răspundă comunitatea evreiască și lumea în general, ceea ce se poate vedea spre sfârșitul cărții.” Spune Philip Slayton în interviul acordat la RFI.
Cartea “ Antisemitism. O ură străveche în epoca politicilor de identitate” (Sutherland House, Toronto, 2023) reprezintă un fel de istorie pe scurt a antisemitismului – 150 de pagini în format A5. Autorul, care provine pe linie paternă dintr-o familie evreiască, este născut în Marea Britanie și a emigrat de tânăr cu familia în Canada. De formație jurist, Slayton tratează chestiunea antisemitismului pe înțelesul tuturor, combinând informația istorică cu analiza contextului politic actual.
Anti-sionism - Antisemitism
În mod inevitabil în cartea sa Philip Slayton abordează relația antisemitism – anti-sionism, considerând că nu orice formă de anti-sionism echivalează cu antisemitismul.

“Recent am scris un articol în cotidianul Globe and Mail de la Toronto despre incursiunile armatei israeliene la Jenin în Cisiordania și ceea ce am spus este că a venit momentul unei gândiri originale de abordare a acestei situații dezastruoase din Orientul Apropiat. Eu sunt de părerea filosofului american Omri Boehm, cea a soluției unui singur stat – confederație a două state, cu o Constituție și garanții pentru ambele cu privire la drepturile omului.
Soluția cu două state, cea tradițională, nu pare să fie viabilă. Situația actuală este în opinia mea intolerabilă și ne-sustenabilă. Bineînțeles că am fost întâmpinat cu acuzații că militez pentru distrugerea statului Israel, că nu înțeleg misiunea sionismului. Aceasta vine din partea unor sioniști încrâncenați, care nu doar militează pentru păstrarea statului Israel, ci doresc un singur stat care să incorporeze și Cisiordania.
De aceea consider că a vorbi împotriva sionismului în forma sa pură și dură nu este antisemitism, deși pentru multă lume așa ceva e controversat, dar sunt oameni care cunosc mult mai mult decât mine despre această chestiune care au aceeași opinie.”
Philip Slayton se opune și incriminării manifestărilor de antisemitism, printre care și negarea Holocaustului, deși înțelege atitudinea mai aspră din Europa, locul unde a avut loc Holocaustul, nu în Statele Unite sau Canada, unde nu există pedepse. Și în final, care este în opinia autorului, viitorul antisemitismului?
“Nu va dispărea, sunt sigur de asta, ne va însoți ca și alte forme de prejudecată și ură pe veșnicie, pentru că suntem ființe omenești, iar ființele omenești par să aibă tare psihologice care-i fac să fie atrași de această poziție ridicolă. Deci asta nu va dispărea, dar ceea ce argumentez în acestă carte că răspunsul comunității evreiești dar și al statului prin sistemul judiciar trebuie să fie mai sofisticat, mai nuanțat, mai isteț, nu se pot trata toate exprimările de antisemitism ca și cum ar fi toate de aceeași importanță, cu aceleași consecințe și toate trebuie tratate în același fel. Cu alte cuvinte, antisemitismul va rămâne cu noi, iar noi trebuie să regândim modul în care îl tratăm în mod eficient”, conchide Philip Slayton.
