
Politică
Sprint final pentru ratificarea aderării Suediei la NATO
nato_vilnius.jpg

Istoria ratificării aderării Suediei la NATO este poate una din cele mai bizare teme din istoria recentă a Ungariei. Să recapitulăm.
În mai anul trecut, Suedia și Finlanda și-au depus cererea de aderare la NATO. În iulie, guvernul ungar înainta parlamentului propunerea. Canada și Germania ratificaseră deja acordul. Parlamentul ungar nu făcut nimic, iar în octombrie partidele de opoziție au încercat să accelereze procedurile de ratificare, inițiativă respinsă de majoritatea Fidesz, fără vreo explicație. Au urmat alte câteva luni în care nu s-a mișcat nimic în direcția ratificării, până în martie anul acesta când, pentru prima dată, grupul parlamentar Fidesz și-a exprimat rezerve față de Suedia, sub motivul că țara nordică a jignit dur și nefondat Ungaria.
Ideea a fost reluată și de premierul Viktor Orban, care până atunci spunea că guvernul sprijină aderarea Suediei. A urmat o vizită a unei delegații parlamentare ungare în Suedia. La întoarcere, șeful delegației a spus că discuțiile au fost promițătoare, dar nu se știe când se va naște o decizie. În acel moment, trecuseră deja peste 200 de zile de când aliații NATO așteptau ratificarea. Din cele 2300 de legi înaintate de guvernul Orban, doar 14 au necesitat o perioadă atât de lungă pentru a fi votate de legislativ. Între timp, atât președintele francez, cât și cel american cereau tot mai insistent aprobarea ungară. Probabil ca să mai liniștească spiritele, președintele Parlamentului ungar a declarat că Ungaria nu va fi ultima în rândul ratificărilor.
De curând, evenimentele s-au precipitat. Opoziția ungară a cerut din nou punerea pe ordinea de zi a votului aderării Suediei. Fidesz a respins din nou propunerea. Ministrul de externe Peter Szijjarto, dupa ce anterior a spus că nu există niciun acord între Ungaria și Turcia despre o coordonare a datei ratificării, a recunoscut totuși că s-a consultat recent în repetate rânduri cu omologul său turc în această chestiune.
Se pare însă că consultarea nu a fost prea eficientă, întrucât la summitul de la Vilnius, Turcia a comunicat decizia sa de a aproba aderarea Suediei. În mod vizibil, decizia a luat pe nepregătite partea ungară, care s-a văzut într-o situație dificilă. Parlamentul își încheia sesiunea și intra în vacanță parlamentară, deci nu se mai putea vota ratificarea, ceea ce prezenta riscul ca Ungaria să rămână totuși ultima țară. Dacă totuși decide ca într-o sesiune extraordinară, să pună pe ordinea de zi votul ratificării, atunci ar părea că a făcut-o cedând presiunii opoziției, inacceptabil în politica Fidesz. Szijjarto a încercat totuși să dezamorseze situația, spunând cu oricum, ratificarea ungară e doar o chestiune tehnică. Despre jignirile aduse de Suedia Ungariei nu se mai vorbea deloc.
Între timp președintele Erdogan a comunicat că parlamentul turc va vota probabil după 1 octombrie despre aderarea Suediei la NATO. Șeful comisiei parlamentare ungare pentru afaceri externe a comunicat la rândul său că legislativul de la Budapesta se va întruni la mijlocul lunii septembrie, și probabil atunci vor vota și ratificarea extinderii NATO.