Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Incertitudine politică în Spania după scrutinul legislativ

pedro_sanchez.jpg

Pedro Sanchez, premierul Spaniei
Sursa imaginii: 
Facebook/ Pedro Sanchez

Spania se confruntă cu incertitudinea politică după ce partidele de dreapta nu au reușit să obțină majoritatea în urma alegerilor de duminică.

Rezultatele scrutinului nu au lăsat nici blocului de stânga, nici celui de dreapta o cale ușoară pentru a forma un guvern.

 

Alegerile de duminică din Spania nu au avut un câştigător clar, în condiţiile în care dreapta nu a reuşit să îndeplinească previziunile privind o victorie suficient de clară pentru a-l îndepărta de la putere pe premierul Pedro Sanchez.

Partidul Popular, de centru-dreapta, și Vox, de extremă dreapta, au obținut împreună 169 de locuri în parlament, în timp ce socialiștii, aflați la guvernare, și Sumar, de extremă stânga, au obținut 153, cu mult sub cele 176 de locuri necesare pentru o majoritate.

Cele două partide principale vor încerca să negocieze acorduri de coaliţie în vederea obţinerii unei majorităţi, însă analiştii au avertizat că procesul s-ar putea încheia cu un parlament fără majoritate şi cu noi alegeri.

Socialiștii premierului Pedro Sanchez au mai multe opțiuni, dar se confruntă cu cereri din partea partidelor separatiste catalane. Acestea ar putea include organizarea unui referendum de independență.  

Rezultatul votului de duminica semnifică faptul că Sanchez a trecut de la un probabil statut de premier demisionar, la cel de potenţial candidat la formarea unui alt guvern.    

Lipsa unui rezultat clar a aruncat o umbră asupra actualei preşedinţii spaniole a Consiliului Uniunii Europene şi riscă să neliniştească pieţele.   

Reamintim, Pedro Sanchez a convocat alegeri anticipate surpriză după ce stânga a pierdut în alegerile locale din luna mai.