Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciolacu: Îmi asum reforma sistemului bugetar. Sunt peste 50 de măsuri

ciolacu_poze.jpg

Premierul Marcel Ciolacu
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

 Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, după întâlnirea de la Ministerul Finanţelor, pe tema reducerilor bugetare, că sunt peste 50 de măsuri care vor fi luate prin OUG care se pregăteşte. ”Vorbim de prima reformă reală în sistemul bugetar”, afirmă premierul, potrivit news.ro

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, după întâlnirea de la Ministerul Finanţelor pe tema reducerii cheltuielilor bugetare, că se au în vedere peste 50 de măsuri.

”Sunt peste 50 de măsuri (...) ele au fost discutat şi în cadrul coaliţiei. De fapt şi de drept vorbim, din punctul meu de vedere, de prima reformă reală în ceea ce priveşte sistemul bugetar. Este pentru prima oară când un Guvern al României îşi asumă o astfel de abordare”, a afirmat premierul.

Potrivit acestuia, măsurile trebuiau luate mai repede.

”Sunt multe măsuri care se iau şi mi-aş fi dorit să fie luate din timp, de când existau elemente clare că este foarte puţin probabil să se încadrăm pentru deficitul asumat pentru anul acesta (...) vorbim de o stabilitate în România, nu vorbim de recesiune, vorbim pur şi simplu de lucruri pe care ni le-am asumat”, a mai afirmat premierul.

Acesta a precizat că scopul este de a nu se pierde banii europeni.

”Cel mai important este să continuăm dialogul cu Comisia, să nu se întâmple blocarea fondurilor europene. Cred că vom reuşi împreună să evităm acest lucru, să avem o negociere corectă cu Comisia, cu elemente, atât în ceea ce înseamnă cheltuielile, dar şi veniturile şi să avem un plan corect şi asumat pe perioada următoare. Am preferat să vin astăzi fiindcă nu caut vinovaţi şi nu fac parte din oamenii politici care şi le asumă pe cele bune”, a mai transmis premierul.

Acesta afirmă că toate măsurile propuse în acest moment sunt măsuri corecte.

”Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare, să primească sporuri. Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci. Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că se face un echilibrul între măsuri privind cheltuielile şi cele privind veniturile. 

”Sunt măsuri cu efecte imediate şi cele indirecte, cum sunt cele 200.000 de locuri vacante, undele bugetate, altele nebugetate. Au şi efecte indirecte privind cheltuielile. Sunt plafoane la sporuri. Nu putem avea sporuri mai multe ca salariul de bază. Nu putem aveam pensii speciale mai mari decât ai avut veniturile (...)Nu putem să avem venituri mai mari ca preşedintele României şi să mai primim şi tichete de vacanţă”, a mai afirmat premierul.

El a menţionat că nu caută vinovaţi la situaţia creată: ”Mai puţin mă interesează cine e de vină şi cine a greşit. Îmi asum aceste reforme, care deranjează anumite persoane. A venit timpul de a implementa aceste soluţii”.Ministrul Finantelor, Marcel Boloș anunță că: 

Sunt două principii agreate în coaliție și măsuri pe 4 paliere.

Primul palier: autoritățile și sectorul public – ministere, deconcentrate și autorități locale.

Al doilea palier: companiile de stat și companiile subordonate local. 171 companii de stat cu CA 172 miliarde lei și 1.172 companii locale. Totalul personalului este 250.000 de salariați care au costuri de 14 miliarde de lei. Acesta e contextul de la care am plecat, potrivit G4media.

Al treilea palier: instituțiile publice autonome sub controlul Parlamentului. Știm bine de nivelul de disciplină financiară, sunt de notorietate salariile din aceste instituții care se spune că sunt autofinanțate. Nu e așa, sunt bunuri și active ale României pe care le folosesc, ele trebuie să respecte aceleași reguli ca în restul instituțiilor bugetare

Palierul 4: consolidarea Ministerului Finanțelor. Prima direcție e controlul costurilor la ordonatorii de credite și la companiile de stat. Avem informații care țin de factura electonică din sistemul business-to-government și orice deviere de la media costurilor o vom monitoriza pentru a detecta din timp risipa de bani publici. A doua direcție – indicatorii de performanță. În primă etapă vom avea proiecte pilot de a urmări indicatori de performanță în educație, sănătate, autorități locale.

Avem 3 indicatori-cheie pentru autoritățile locale, și abaterile le vom sesiza Curții de Conturi pentru a vedea sursa risipei de bani publici, printre care: cheltuieli de personal raportate la număr de locuitori, gradul de colectare a veniturilor (nu e posibil să ceri bani în neștire de la guvern și să nu te implici în colectarea propriilor creanțe)

De la 1 ianuarie vom avea proiectele pilot

Pentru sectorul public, ministere, autorități centrale și locale: reducerea cu 20% a numărului de secretari și subsecretari de stat

Avem setul de măsuri privind structurile organizatorice: reducerea numărului de posturi vacante – avem 204 mii posturi vacante cu impact pe funcțiile de conducere.

Cresc normativele de personal: nu va mai putea funcționa un serviciu fără minimum 10 persoane, pentru o direcție e nevoie de minimum 20 de persoane, pentru o direcție generală e nevoie de minimum 40 de persoane în respectiva structură. Funcția de șef birou și structurile de natura birourilor se desființează.