Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kuleba despre contraofensivă: obiectivul este recucerirea teritoriilor din 1991. Și nu contează cât timp va dura

Dmitro-Kuleba-ap22054564319016.jpg

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba
Sursa imaginii: 
AP Photo/John Minchillo

Contraofensiva ucraineană are „obiectivul" de a elibera întreaga Ucraină, „indiferent cât va dura", a declarat șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, relatează AFP și Hotnews. „Obiectivul nostru este victoria, victoria sub forma eliberării teritoriilor noastre în interiorul granițelor din 1991. Și nu contează cât timp va dura", a spus Kuleba.

„Atât timp cât poporul ucrainean împărtășește acest obiectiv, guvernul ucrainean va merge înainte mână în mână cu poporul său", a spus șeful diplomației ucrainiene adăugând că „Ucraina plătește cel mai mare preț." 

„Suntem cu toții obosiți. Eu sunt obosit și voi sunteți obosiți. Suntem cu toții ființe umane. Dar miza este prea mare pentru a permite oboselii să determine natura deciziilor noastre."

Întrebat dacă Ucraina se află sub presiunea aliaților săi occidentali pentru a-și intensifica contraofensiva, ministrul a răspuns: „Nu o simțim".

„Există o intensificare a vocilor comentatorilor și experților în spațiul public. Există așa ceva, dar toți vor tăcea (...) după prima victorie răsunătoare a Ucrainei în sudul sau în estul țării", a spus el.

Armata ucraineană a transmis că a înregistrat succese pe frontul din sud-estul ţării, însă spune că actuala sa contraofensivă progresează mai lent decât şi-ar fi dorit din cauza câmpurilor vaste care au fost minate de ruşi şi a liniilor defensive ruseşti pregătite şi consolidate, relatează Digi 24. Rusia controlează aproape o cincime din Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea, cea mai mare parte a regiunii Lugansk şi mari porţiuni din regiunile Doneţk, Zaporojie şi Herson.