Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina va primi avioane F16 din Danemarca și Țările de Jos (Reuters)

f16_bun.jpg

Avioane F16 din dotarea armatei olandeze, iulie 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS/Piroschka van de Wouw

Statele Unite sunt de acord cu trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Ţările de Jos în Ucraina pentru a o ajuta să se apere de invadatorii ruşi de îndată ce se finalizează instruirea piloţilor, transmite vineri agenția Reuters, care citează un oficial american.

Washingtonul a transmis Danemarcei şi Ţărilor de Jos asigurări oficiale că Statele Unite vor accelera aprobarea cererilor de transfer a unor avioane F-16 pentru ca acestea să ajungă în Ucraina când piloţii vor fi antrenaţi, a spus oficialul.

Danemarca şi Ţările de Jos au cerut recent aceste asigurări deoarece SUA trebuie să aprobe transferul avioanelor militare de la aliaţii săi în Ucraina.

O coaliţie formată din 11 ţări urma să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota avioanele de luptă F-16 luna aceasta în Danemarca. Ministrul interimar al Apărării din Danemarca, Troels Poulsen, a declarat în iulie că ţara speră să vadă „rezultate” ale antrenamentelor la începutul anului 2024.

Danemarca şi Ţările de Jos conduc eforturile internaţionale de instruire a piloţilor, a personalului de sprijin, precum şi de întreţinere a aeronavelor de luptă F-16, subliniază Reuters, citată de Agerpres și G4Media.

Secretarul de stat american Antony Blinken a trimis scrisori omologilor săi danez şi olandez asigurându-i că cererile vor fi aprobate, a adăugat oficialul american.”Rămâne esenţial ca Ucraina să fie capabilă să se apere împotriva agresiunii ruse în curs şi a încălcării suveranităţii sale”, a scris Blinken. El a adăugat că aprobarea cererilor va permite Ucrainei să profite din plin de noile sale capacităţi de îndată ce primul set de piloţi îşi încheie pregătirea.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat programele de instruire pentru piloţii ucraineni pe avioanele F-16 în luna mai. Pe lângă pregătirea prevăzută să se desfăşoare în Danemarca, urma să fie înfiinţat un centru de formare și în România.

Kievul nu va putea opera avioane de luptă F-16 construite în SUA în toamna şi iarna ce urmează, declarase miercuri purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Yurii Ihnat.

Oficiali americani au estimat în privat că avioanele produse de Lockheed Martin ar fi de puţin ajutor Kievului în actuala sa contraofensivă şi că nu vor schimba fundamental soarta războiului în momentul în care vor ajunge în cele din urmă la ucraineni, având în vedere sistemele ruseşti de apărare aeriană.