Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președinta R.Moldova, pentru RFI:”Trebuie să fim gata pentru toate scenariile. S-au schimbat aceste încercări de destabilizare din partea Federației Ruse”

maia3.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

”Trebuie să fim gata pentru toate scenariile. S-au schimbat aceste încercări de destabilizare din partea Federației Ruse și respectiv ne putem aștepta la altfel de încercări. Răspunsul nostru este vigilență din partea instituțiilor, vigilență din partea cetățenilor”. O spune la RFI, președinta R.Moldova, Maia Sandu, în contextul încercărilor de destabilizare a situației în campania electorală pentru alegerile locale generale din toamnă. 

”Există aceste riscuri în cazul grupării Șor. Aceasta este folosită de Federația Rusă pentru ca să dăuneze proceselor democratice din R.Moldova și cu banii Federației Ruse se încearcă cumpărarea alegătorilor din R.Moldova. Instituțiile noastre trebuie să fie mai vigilente decât până acum. Mă refer la Comisia Electorală Centrală și nu doar, așa încât să se asigure condiții corecte și să se asigure legalitatea finanțării campaniilor electorale”, afirmă șefa statului.

Am întrebat-o pe Maia Sandu dacă există semnale legate de eventuale provocări și încercări de destabilizare în toamnă. ”Trebuie să fim gata pentru toate scenariile. S-au schimbat aceste încercări de destabilizare din partea Federației Ruse și respectiv ne putem aștepta la altfel de încercări. Răspunsul nostru este vigilență din partea instituțiilor, vigilență din partea cetățenilor. Dar cetățenii trebuie să se informeze din surse sigure și să facă o alegere în vederea construirii unor localități și a țării în care să se simtă ei bine. Cetățenii ar trebui să iasă la vot întrucât de votul lor depinde cum vor fi administrate localitățile, cum va fi viitorul lor”, mai spune președinta.

Precizăm că, pe 7 august, în R.Moldova a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie, iar campania pentru scrutinul local va fi lansată pe 6 octombrie. Între timp, mai multe formațiuni și-au anunțat candidații pentru fotoliul de primar al Capitalei. O dată cu aceasta, a început și coruperea unor aleși locali. Centrul Național Anticorupție a reținut, recent, un consilier local din nordul țării care a încercat să ofere unui primar 30 mii dolari, doar ca să renunțe la Partidul Socialiștilor și să adere la o nouă formațiune, unde se regăsesc oamenii fugarului Ilan Șor.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcțiile de primar și consilieri în consiliile locale va demara cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

”Indiferent ce se întâmplă în Găgăuzia, riscurile în alte regiuni ale țării persistă atât timp cât banii rusești intră în țară și nu sunt identificați la timp de instituțiile noastre” 

Iar în ceea ce privește criza politică din Găgăuzia, unde au eșuat trei tentative de numire a Executivului regiunii, iar Evghenia Guțul, susținută de fugarul Ilan Șor, deși aleasă, nu poate fi confirmată, președinta Maia Sandu susține că Adunarea Populară trebuie să decidă când și dacă va fi numit Comitetul executiv. Dar un lucru este cert. Procesul electoral în regiune ”s-a înfăptuit cu încălcări și cu abuzuri”, subliniază Sandu.

”Din păcate instituțiile statului și Comisia Electorală locală din Găgăuzia nu au intervenit la timp și aceste abuzuri au rămas nesancționate. Acum votul a avut loc. Iar cei care au fost aleși trebuie să lucreze în interesul cetățenilor care le-au dat votul. Trebuie să lucreze în interesul statului R.Moldova și nu în interesul Rusiei, chiar dacă bănuim că în procesul de alegeri au fost folosiți bani rusești, dar acest lucru este ilegal. Este o problemă care trebuie să fie rezolvată la nivel local. Este Adunarea Populară care trebuie să ia o decizie. Există legile statului R.Moldova, există niște reguli ale autonomiei. În acest cadru trebuie să se găsească o soluție”.

”Indiferent ce se întâmplă în Găgăuzia, riscurile în alte regiuni ale țării persistă atât timp cât banii rusești intră în țară și nu sunt identificați la timp de instituțiile noastre și atât timp cât așa zișii politicieni care folosesc acești bani rusești ca să cumpere voturi, rămân nepedepsiți”, conchide la RFI, președinta R.Moldova, Maia Sandu.