Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Operațiune specială” a trupelor ucrainene în Crimeea

militari_ucraina.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook / Головне управління розвідки Міністерства оборони України

Unități ale Direcției Principale de Informații a Ucrainei (GUR), serviciul de informații condus de generalul Kirilo Budanov, au fost aeropurtate pe teritoriul Crimeei într-o operațiune specială efectuată în cooperare cu marina, a anunțat Andriy Yusov, purtător de cuvânt al GUR, citat de agenția națională de știri ucraineană Ukrinform și de hotnews.ro.

„În cadrul operațiunii speciale, personalul a fost debarcat pe teritoriul peninsulei. Direcția Principală de Informații în cooperare cu Marina a efectuat o operațiune specială, scopul a fost atins, nu au existat victime în rândul personalului”, a spus acesta.

„Operațiunea specială continuă, nu dezvăluim toate detaliile, sunt pierderi în rândul personalului inamic, precum și în rândul echipamentelor și vehiculelor sale. Informațiile despre numărul victimelor sunt în curs de clarificare”, a mai spus Yusov.

GUR a publicat și o înregistrare video filmată în timpul operațiunii invocate.

Canalul de Telegram „Krym.Realii” relatează că explozii au fost auzite în Crimeea lângă satul Mayak aflat în zona Capului Tarkhankut, într-o confruntare în care au fost implicate și avioane:

„De la ora 5 dimineața s-au auzit explozii în apropierea așezării Mayak de pe Capul Tarkhankut, ne-au informat surse locale. În plus, sursele noastre din serviciile secrete ucrainene au confirmat că în această zonă a avut loc o bătălie cu ambarcațiuni și avioane. Detaliile sunt încă în curs de clarificare”, se arată într-un mesaj publicat de administratorii acestui canal de Telegram ce abordează subiecte legate de Crimeea, precizează hotnews.ro.

Un sistem antirachetă S-400 rusesc a fost distrus

În această zonă forțele ucrainene au revendicat în urmă cu o zi distrugerea unui sistem de apărare antiaeriană S-400 al armatei ruse. În virtutea noilor informații apărute, s-ar părea că această lovitură a fost una pregătitoare pentru operațiunea GUR.

Lovitura anunțată de ucraineni împotriva sistemului S-400 instalat aici a fost confirmată prin geolocalizare și de surse independente.

Purtătorul de cuvânt al GUR a mai invocat joi doborârea unui elicopter rusesc în zonă.

Localitatea Mayak găzduiește baza Regimentului 3 de comunicații al trupelor de invazie, acesta făcând parte din unitățile de inginerie radio ale Forțelor Aerospațiale Ruse.

Trupele speciale ale Kievului ar viza un nod de comunicații al armatei ruse din peninsulă

Ukrinform amintește de asemenea că pe Peninsula Tarkhankut există un nod radar format din radarul Nebo-M și radarul Kasta-2E2.

Imagini video cu operațiunea au fost preluate rapid de presa ucraineană însă deocamdată informațiile despre aceasta sunt extrem de limitate:

Operațiunea are loc în . Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit din nou în urmă cu o zi despre eliberarea Crimeei, însă comentariile sale au trecut în mare parte neobservate întrucât el a făcut afirmații în acest sens în mod repetat.

Deocamdată nu este clară amploarea operațiunii ucrainene din peninsulă, însă aceasta este cel mai probabil un raid menit să aibă un simbolism puternic în contextul în care Ucraina își sărbătorește joi Ziua Independenței obținute față de URSS.