Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atac masiv cu drone ucrainene pe teritoriul Rusiei. Patru avioane militare de mare tonaj avariate

aeroport_rusia.jpg

Imagine publicată de canalul independent de știri ucrainean Ukraine Defence în noaptea de marți spre miercuri, cu explicația ”Explosions and gunfire have been reported at #Pskov Airport in Russia” (Explozii și focuri de armă au fost raportate la aeroportul Pskov, Rusia). Imaginea a fost preluată și de cotidianul Kiev Post.
Sursa imaginii: 
Twitter / ukraine_defence

Potrivit ministerului rus al Apărării, citat de Sky News și de G4 Media, mai multe drone ucrainene ar fi vizat șase regiuni rusești în primele ore ale zilei de miercuri, în ceea ce pare a fi cel mai mare atac cu drone pe teritoriul rusesc de la începutul războiului.

Agenția rusă de știri de stat TASS a relatat că „în urma atacurilor cu drone au fost avariate patru avioane Il-76”, în Pskov. Un incendiu a izbucnit și două aeronave au fost cuprinse de flăcări, a precizat TASS, citând serviciile de urgență.

Avioanele Ilyushin Il-76 sunt avioane militare de mare tonaj destinate transportului de vehicule blindate. Detalii aici

Și Associated Press relatează că atacurile asupra Rusiei „par a fi „cel mai mare atac cu drone pe teritoriul rusesc din ultimele 18 luni”.

În Pskov, unde patru avioane militare au fost avariate, guvernatorul regional Mihail Vedernikov a anulat toate zborurile care intră și ies de pe aeroport până când daunele vor putea fi evaluate. Rapoarte media neconfirmate au afirmat că între 10 și 20 de drone ar fi putut ataca aeroportul.

Alte drone au fost doborâte deasupra localităților Oriol, Briansk, Riazan, Kaluga și a regiunii Moscovei care înconjoară capitala rusă, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de Sky News.

Regiunile în care The Guardian a văzut până acum informații de atacuri cu drone – confirmate de armata rusă – sunt următoarele: Moscova, Pskov, Briansk, Riazan, Kaluga, Orlov.

Rusia afirmă că a distrus patru nave ucrainene în Marea Neagră

În replică, Moscova susține că a distrus patru nave militare ucrainene care transportau membri ai forțelor speciale și a respins un atac cu drone în largul peninsulei anexate Crimeea, transmite ziarul francez Le Monde, citat de G4Media.

Miercuri, în jurul miezului nopții, „un avion al forțelor aeronavale ale Flotei Mării Negre (…) a distrus patru ambarcațiuni militare rapide [care transportau] grupuri de debarcare ale forțelor de operațiuni speciale ucrainene [totalizând] până la 50 de persoane”, a precizat Ministerul rus al Apărării, fără a oferi mai multe detalii.

De asemenea, apărarea aeriană ar fi respins „atacuri de drone inamice [venite] dinspre mare” în golful Sevastopol, cartierul general al flotei rusești din Marea Neagră cu baza în Crimeea, a anunțat guvernatorul local, Mihail Razvojaev, care a adăugat că situația este „sub control”.

„Forțele [de sabotaj antisubmarin] și-au încheiat activitatea în zona maritimă. Pentru moment, nu există informații precise despre numărul și tipul de ținte distruse”, a anunțat Razvojaïev pe Telegram.

Joia trecută, Ucraina a anunțat că a desfășurat o operațiune de comando specială în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.