Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rustem Umerov, propus de președintele Zelenski în funcția de ministru al apărării

rustem_umerov_bun.jpg

Rustem Umerov este viitorul ministru ucrainean al apărării
Sursa imaginii: 
Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Președintele Zelenski a anunțat duminică seara că l-a propus pe  Rustem Umerov în funcția de ministru al apărării în locul actualului ministru, Oleksy Reznikov.

”Săptămâna aceasta Parlamentul va trebui să ia o decizie importantă. Vreau să subliniez de pe acum. Am decis să-l înlocuiesc pe ministrul apărării.  Oleksy Reznikov a petrecut în această funcție peste 550 de zile de război pe scară largă. Cred că ministerul are nevoie de o nouă abordare și de alte modalități de interacțiune, atât din punct de vedere militar cât și social. Acum Rustem Umerov ar trebui să conducă acest minister. Parlamentul Ucrainei îl cunoaște foarte bine, dl Umerov nu are nevoie de prezentări speciale. Mă aștept ca Parlamentul să îl sprijine pe acest candidat. Toamna este timpul revigorării. Glorie Ucrainei!”, este mesajul postat de președinte pe pagina sa de Facebook.

Oleksy Reznikov  și-a depus demisia luni dimineața, după ce timp de luni de zile el a fost în centrul mai multor scandaluri de corupție, transmite corespondenta RFI la Kiev.

În ianuarie a.c. au apărut suspiciuni privind achiziționarea de provizii alimentare pentru armată la prețuri supraevaluate. Apoi presa ucraineană a scris despre proasta echipare a soldaților ucraineni, care au primit uniforme de vară în timpul iernii. Despre demiterea lui Reznikov se vorbește în Ucraina încă din februarie a.c.

În plus, președintele Zelenski a anunțat la 11 august a.c. destituirea tuturor responsabililor regionali cu recrutarea militarilor în încercarea de a demonta un adevărat sistem de corupție care permitea ca mulți bărbați să scape de recrutare în schimbul mitei.

Dar cine este Rustem Umerov?

Umerov, în vârstă de 41 de ani, este tătar din Crimeea, peninsula „anexată” de Rusia în 2014. Este licențiat în economie și are un master în finanțe. Și-a început cariera în sectorul privat, la unul dintre cei mai importanți operatori de telefonie mobilă din Ucraina în 2004. În 2013, el și-a înființat propria companie de investiții, ASTEM.

Din 2020, Umerov este membru al unui grup de lucru al guvernului ucrainean care lucrează la strategia de alungare a ocupației ruse din Crimeea, notează hotnews.ro.

În septembrie 2022, Umerov, pe atunci deputat din partea partidului proeuropean Holos, a devenit șeful Fondului Proprietății de Stat, o agenție care vinde active de stat către investitori privați.

El este creditat cu redresarea acestei instituții care a fost frecvent implicată în scandaluri de corupție. De asemenea, a relansat vânzările de proprietăți de stat, obținând venituri record pentru stat în timpul războiului.

Umerov, descris ca fiind un negociator talentat de către apropiați, a fost membru al echipei ucrainene care a purtat discuții cu Rusia în martie 2022, la o lună după invazia pe scară largă a Rusiei. El a participat, de asemenea, la negocierile în ceea ce privește acordul privind cerealele de pe Marea Neagră și schimburile de prizonieri, inclusiv luptătorii ucraineni de la Azov care au fost capturați în timpul bătăliei pentru orașul Mariupol din sudul țării în 2022.

Umerov a fost membru al delegației care l-a însoțit per președintele Zelenski în Arabia Saudită în luna mai și a însoțit-o pe prima doamnă Olena Zelenska în timpul unei vizite în Emiratele Arabe Unite în martie.