Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Începe perioada de depunere a dosarelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile locale

poza_vot.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Comisia Electorală Centrală a R.Moldova anunță că, marți, 19 septembrie, începe perioada de depunere a dosarelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie. CEC precizează că este vorba despre circumscripțiile de nivelul al doilea - primari ai municipiilor Chișinău și Bălți, consilieri în consiliile municipale și raionale.

Candidații independenți se vor prezenta personal la consiliul electoral de circumscripție și vor depune listele de subscripție împreună cu documentele necesare pentru înregistrare. Formularele listelor de subscripție pot fi solicitate, la fel, începând cu 19 septembrie, de la consiliul electoral al circumscripției electorale în raza teritorială a căreia planifică să candideze candidatul independent.

”Lista candidaților la funcția de consilier se întocmește în limba română și se prezintă consiliului electoral atât pe suport de hârtie, cât și în variantă electronică cu respectarea cotei de gen de minimum 40 la sută pentru ambele sexe și conform formulei - minimum 4 candidați de același gen la fiecare 10 locuri”, mai precizează Comisia Electorală Centrală.

Campania electorală pentru scrutinul local va începe pe 6 octombrie. 

Pe 16 septembrie, CEC a înregistrat Blocul electoral ”Ruslan Codreanu” pentru participare la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Blocul este format din Partidul Politic ”Uniunea Creștin-Socială din Moldova” și Partidul Politic ”Puterea Oamenilor”.

Potrivit portalului tv8.md, până în prezent, și-au anunțat intenția de a candida la șefia Primăriei Capitalei Constantin Butucel de la Partidul ”Acasă Construim Europa”, Vasile Bolea, Partidul ”Renaștere”, Diana Caraman, propusă de comuniști, Ion Ștefăniță - Mișcarea ”Respect Moldova”, Mihail Polianschi de la Partidul ”Congresul Civic”, Adrian Albu de la socialiști, Vadim Brînzaniuc, PSDE, și Ion Purice - vicepreședintele PL.

De asemenea, în cursa pentru alegerile locale din Chișinău urmează să participe Victor Chironda, propus de Platforma DA, Ion Bulgac, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Mihail Bagas de la PP ”Liga Orașelor și  Comunelor”, Lilian Carp - Partidul Acțiune și Solidaritate; Anatol Usatîi, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Vasile Costiuc, liderul Partidului ”Democrația Acasă” și Ion Ceban - actualul edil al Capitalei.

Pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, CEC a acreditat până în prezent 75 observatori naționali, 11 - internaționali, dar și doi experți din partea Consiliului Electoral Suprem al Turciei.

Persoanele acreditate în calitate de observatori și experți internaționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova. Termenul limită de depunere a cererilor privind acreditarea în calitate de observator este 28 octombrie 2023.

Între timp, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte îndeamnă autoritatea electorală, partidele politice, potențialii concurenți electorali și alți actori relevanți să respecte prevederile Codului electoral și ale legislației conexe în procesul de organizare a alegerilor locale generale, să contribuie la organizarea unui scrutin liber, egal și incluziv pentru toți cetățenii Republicii Moldova, să nu folosească în materialele campaniei electorale apeluri și imagini sexiste, instigatoare la ură și discriminare.

De asemenea, coaliția solicită participanților la procesul electoral să nu se admită utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare împotriva diferitelor grupuri sociale, să evite utilizarea resurselor administrative în procesul de promovare a candidaților / concurenților electorali. Formațiunile politice să asigure sistemul de cotă dublă (cota de reprezentare de 40 la sută) pe lista candidaților/candidatelor la funcțiile elective.