Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciolacu amenință din nou că se va adresa CJUE Dacă Austria continuă să blocheze aderarea României la Schengen

schengen_wiki_0.jpg

Cancelarul german Olaf Scholz va merge în Austria pentru discuții despre Schengen
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că, dacă Austria își va exercita dreptul de veto și va bloca aderarea României la Schengen, se va adresa Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), unde vrea să aibă ca parteneri Consiliul, Parlamentul și Comisia Europeană.

 

„În primul rând trebuie să existe un vot de veto din partea Austriei. Votul de veto de data trecută nu mai poate fi invocat, fiindcă a ieșit din termen, el ar fi trebuit invocat într-o anumită perioadă, nu știu dacă atunci s-ar fi impus în mod deosebit să venim , dar acum eu cred că se impune de a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiție. În octombrie este prima ședință JAI, în decembrie aveam a doua ședință. Amândouă sunt sub președinția Spaniei și țin legătura cu prim-ministrul Spaniei în ceea ce privește trecerea pe ordinea de zi. Există toată deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez și toată susținerea ca România să adere la Spațiul Schengen”, a declarat Ciolacu.

Acesta a spus că, după ce Olanda își va preciza poziția cu privire la aderarea Bulgariei, se va decide dacă România va merge, în continuare, împreună cu Bulgaria sau nu.

„Eu cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spațiul Shengen voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca în acest demers, și e un atac al statului român, eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE Consiliul European, care ne suține și a declarat, Parlamentul European, care susține România și a declarat, și Comisia Europeană, care ne susține și a declarat”, a adăugat, potrivit Mediafax premierul Marcel  Ciolacu.

”Eu nu o să fiu niciodată ipocrit, nu pot să spun că nu am nimic cu România şi că spaţiul Schengen este depăşit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croaţia. E o întrebare legitimă nu a mea, ca şi prim-ministru, e o întrebare legitimă a românilor pentru premierul Nehammer. (..) Dacă este atât de distrus Schengenul, eu nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să îşi facă ziduri cu sârmă ghimpată şi electrice, nu am nicio problemă. Dacă Austria îşi doreşte această abordare cu garduri, să şi le plătească, să iasă din Schengen”, a mai spus Ciolacu.