Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU | Situaţia privind drepturile omului "s-a degradat semnificativ" în Rusia după declanşarea invaziei asupra Ucrainei

sanctiuni_rusia.jpg

Sursa imaginii: 
Tomas Ragina / Shutterstock.com via ifri.org

Situaţia privind drepturile omului "s-a degradat semnificativ" în Rusia după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, subliniază luni primul raport elaborat de experta mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Mariana Katzarova, informează AFP.

"Situaţia era deja în declin constant în timpul ultimelor două decenii, în parte din cauza celor două războaie din Cecenia, care s-au încheiat la sfârşitul lui 2009", precizează raportoarea Mariana Katzarova, însărcinată cu supravegherea situaţiei privind drepturile omului din Rusia, scrie Agerpres.ro.

Acest raport urmează să fie prezentat în această săptămâna Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Experta a subliniat tentativele Moscovei de a "împiedica" munca ei şi a deplâns faptul că nu a avut acces în Rusia.

Raportul documentează faptul că "autorităţile ruse au restrâns sever libertăţile de asociere, de reuniune paşnică şi de expresie, atât online cât şi offline, şi au adus o gravă atingere independenţei puterii judiciare şi garanţiilor unui proces echitabil".

Mariana Katzarova a denunțat aparatul legislativ pus în funcţiune recent "pentru a reduce la tăcere societatea civilă şi a-i pedepsi pe apărătorii de drepturi".  descris cum femeile din Rusia, în special pe cele care lucrează ca apărătoare a drepturilor omului, militante sau jurnaliste, "au suferit violenţe, umilinţe şi intimidări specifice bazate pe gen".