
Politică
Baza militară de la Câmpia Turzii se modernizează și se extinde cu finanțare americană
campia_turzii.jpg

Astfel, a fost inaugurată o nouă facilitate de operațiuni pentru escadrilă, un hangar pentru avioane și o zonă de parcare, scrie sursa citată, care citează un comunicat al Corpului Inginerilor Armatei SUA.
Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca „centru de control” pentru planificarea și conducerea misiunilor care operează de la bază.
Noul hangar pentru avioane are o suprafață de 14 000 de picioare pătrate (cca 4500 metri pătrați - n.r.) și a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane de război ale NATO.
„Aceste proiecte ajută la optimizarea sprijinului pentru operațiunile aeronavelor și echipajelor din SUA și NATO”, se arată în comunicatul citat.
Lucrările de la Câmpia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de construcție la bază, care presupune alte nouă proiecte, cu o valoare totală de peste 100 de milioane de dolari.
Alte 220 de milioane de dolari pentru construcție sunt destinate altor facilități din România, inclusiv unui teren de antrenament de la Cincu și de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal centru al armatei americane în România, amintește Star and Stripes, citat de G4Media.
Proiectele românești „contribuie la pregătirea și capacitatea de reacție a forțelor americane în Europa” și „consolidează apărarea colectivă și securitatea aliaților NATO”, a declarat Roger Vogler, șeful departamentului de inginerie și construcții al districtului Europa al Corpului Inginerilor Armatei SUA.
Eforturile sunt finanțate prin inițiativa de descurajare a Comandamentului European al SUA, care se concentrează pe creșterea capacităților militare de fortificare a teritoriului NATO împotriva unei potențiale agresiuni ruse.
În ultimii ani, avioane de vânătoare ale Forțelor Aeriene americane au fost prezente la Câmpia Turzii, dar erau necesare îmbunătățiri pentru ca SUA și aliații să extindă operațiunile.
Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene ridică în mod curent și drone MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate de supraveghere suplimentară, nu departe de granița României cu Ucraina.
Generalul de brigadă al Forțelor Aeriane Române, Micloș Cătălin-Eugen, comandantul de la Câmpia Turzii, a spus ca îmbunătățirile sunt un semn bun pentru bază, unde „lucrurile arată tot mai bine de la o zi la alta”.