
Politică
Scandalul vizelor Schengen în Polonia cu implicații pentru România
schengen.jpg

La Varșovia, ministerul de externe se apără spunând că a concediat deja o parte din personalul care se crede că era implicat în această afacere a vizelor.
Cazul este o amenințare la adresa imaginii partidului de dreapta PiS aflat de ani la guvernare și care speră să câștige alegerile din 15 octombrie. In aceeași zi, polonezii sunt chemați la urne să se exprime privind refuzul Varșoviei de a primi migranți relocalizați din UE.
Si iată că tocmai acum, în plină campanie a României pentru a adera la spațiul Schengen, izbucnește scandalul vizelor revelat de presa poloneză.
Aceasta detaliază funcționarea unui sistem corupt condus de la Varșovia prin consulatele sale prin care din 2021 au fost acordate 250.000 de vize de lucru pentru mari sume de bani. Consulatele implicate se află în Asia, Orientul Mijlociu și Africa.
Oficial, procurorul șef al Poloniei a evidențiat 268 de cazuri de fraudă. Ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk a fost demis.
Practica este însă veche. Acum, eurodeputatul și fost ministru de externe Radoslaw Sikorski spune că astfel de cazuri s-au întâmplat și în 2010 când el personal a demis întreg personalul unui Consulat polonez din Ucraina.
In acest context, în care Comisia Europeana i-a cerut ministrului de externe Zbigniew Rau explicații în scris, candidatura română la spațiul Schengen riscă să fie și mai fragilă.
Retorica Austriei conform căreia spațiul Schengen nu se poate extinde fiindcă nu e funcțional, poate fi acum îmbogățită cu acest scandal. Argumentele futile de până acum ale Austriei (frontiere închise, etc) își găsesc acum un motiv real de a face opoziție candidaturii române.
Există și o altă posibilă abordare a crizei. UE ar putea pune presiune pe Austria și pe Olanda pentru ca spațiul Schengen să primească România și Bulgaria tocmai pentru a demonstra că lucrurile merg înainte.
UE a decis în 2011 aderarea Estoniei la zona euro în plin colaps al monedei unice provocat de criza financiară mondială, tocmai pentru a arata că aceasta construcție comunitară este solidă. Dar scenariul este poate puțin probabil să se repete.