Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reprezentanți din peste 30 de țări vor fi prezenți la cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru Moldova

376743799_687765720051906_2754111494287180661_n.jpg

Cea de-a patra reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova va avea loc, pe 17 octombrie 2023, la Chișinău, a anunțat premierul Dorin Recean.
Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Reprezentanți din peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare vor participa la cea de-a patra reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. Evenimentul va avea loc pe 17 octombrie, la Chișinău. Anunțul a fost făcut, miercuri, de premierul moldovean, Dorin Recean. 

Reprezentanții statelor participante, inclusiv la nivel de miniștri de externe, vor analiza necesitățile R.Moldova în contextul crizei generate de războiul Federației Ruse în Ucraina. ”Este un gest de solidaritate de care dau dovadă prietenii noștri în raport cu Republica Moldova”, a afirmat Dorin Recean.

În cadrul reuniunii de la Chișinău, Republica Moldova va solicita ajutor pe trei direcții principale, care reflectă prioritățile în dezvoltarea țării. Prima direcție se referă la suportul bugetar, necesar pentru acoperirea cheltuielilor legate de plata salariilor și a pensiilor, dar și pentru susținerea în continuare a familiilor defavorizate. 

O altă direcție ține de crearea unui Fond pentru Infrastructură care va contribui la modernizarea și extinderea infrastructurii existente, creând o bază solidă pentru creșterea economică și dezvoltare socială. De asemenea, va fi abordată crearea Fondului pentru Energia Verde.

”Acest fond va contribui la sprijinirea proiectelor inovatoare în domeniul energiei verzi și la reducerea dependenței noastre de sursele de energie poluante. Ne vom concentra în continuare pe sporirea eficienței energetice, trecerea la energia regenerabilă, dar și pe programele care ne vor ajuta să ne ajustăm la schimbările climatice”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean. 

La reuniunile precedente ale Platformei de Sprijin pentru Moldova, desfășurate la Berlin, Paris și București, R.Moldova a primit suport pentru compensarea cheltuielilor legate de facturi,  acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.

Prima Conferință de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc pe 5 aprilie 2022, la Berlin. Evenimentul a marcat lansarea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova și a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro ca împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară, angajamente de relocare în alte state a 12.000 de refugiați ucraineni din Republica Moldova, precum și ajutor umanitar în valoare de 71,3 milioane euro. În acest cadru, România a anunțat un sprijin bugetar direct de 10 milioane de euro, în plus față de pachetele de sprijin acordate anterior.  

Cea de-a doua reuniune a Platformei de sprijin pentru R.Moldova a avut loc la mijlocul lunii iulie 2022, la București. Prezent la eveniment, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a anunțat că țara sa va oferi R.Moldova un grant în valoare de 77 mln de euro pentru dezvoltarea și cooperarea cu R.Moldova. 

În noiembrie 2022, la Paris a avut loc cea de-a treia  reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova. Evenimentul a avut loc în contextul provocărilor majore pe care le resimte R.Moldova în plan energetic, socio-economic, și umanitar, pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre cea de-a patra reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova