Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ar putea opri Biden putinizarea Israelului? (Interviu analist)

ap23263553726909.jpg

Joe biden și Benjamin Netanyahu
Joe Biden și Benjamin Netanyahu la ONU
Sursa imaginii: 
Associated Press

Președintele American, Joe Biden, și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, se întâlnesc astăzi la New York, întrevedere prilejuită de participarea celor doi oficiali la Adunarea Generală a ONU. Deși era un obișnuit al Casei Albe, Netanyahu nu a fost invitat la Washington de când a revenit la putere, în decembrie 2022, în fruntea unei coaliții de extremă dreaptă. Milioane de israelieni au ieșit să protesteze din cauza schimbărilor legislative pe care le votează această coaliție – o putinizare a Israelului, este de părere Dan Perry, fost șef al Associated Press pentru Europa și Orientul Mijlociu. 

În timp ce oamenii lui Netanyahu vor încerca să folosească întâlnirea cu Biden pentru propria propagandă, președintele american ar trebui să își exprime clar poziția de dezaprobare față de politica premierului israelian. Câteva vorbe de la Biden ar însemna Bye Bye, Bibi. Ce așteaptă, însă, Netanyahu de la această întâlnire ?

 

Dan Perry: Foarte simplu, el așteaptă ca întâlnirea să aibă loc, oricând și oriunde. Această întâlnire a căpătat un nivel de interes aproape absurd în Israel, din cauza importanției relației cu Statele Unite. Popularitatea lui Netanyahu a scăzut mult în ultimele luni și din cauza nepopularității reformelor ca atare și din cauza sentimentului că efortul de a transforma Israelul într-un stat totalitar dăunează relațiilor cu Statele Unite. Netanyahu va folosi întâlnirea pentru a încerca să demonstreze israelienilor că nu există nici o problemă. Biden crede că a marcat un punct foarte important refuzând să-l invite la Casa Albă, dar Netanyahu se va bucura  foarte mult de orice fotografie cu Biden, chiar la intrarea în toaleta din clădirea ONU.

Reporter:  Ai scris un articol pentru Newsweek în care spuneai „câteva vorbe de la Bieden și Bibi este bye bye.”  ce așteaptă, așadar, opoziția din Israel? Ce așteaptă societatea civilă, protestatarii de la această întâlnire? Poate Biden face ceva?

Dan Perry: Știu ce ar ferici opoziția, cum am scris în Newsweek, ei vor ca Biden să spună câteva cuvinte, ca să clarifice totul, dacă el se opune reformelor lui Netanyahu și că întâlnirea nu sugerează deloc altfel. Dacă e posibil, ar vrea (opoziția, n.r.) ca Biden să spună foarte clar că  ceea ce eu numesc putinizarea Israelului, amenință relația specială cu SUA.

 

Reporter: Și crezi că Biden va îl va trage de mânecă pe Netanyahu ? Va risca diplomatic să spună Bibi, nu se mai poate așa?

Dan Perry: În general, președintele american nu se implică direct în acest fel în politica altor țări, dar este o situație extraordinară. Relațiile între SUA și țări sau chiar extraordinare și Biden (...)  în general este un om politic un necontrolabil, a spus în cariera lui, multe prostii și multe lucruri foarte deștepțe care poate nu ar fi trebuit să fie spuse în public. Adică Biden este imprevizibil  și nu e exclus să spună ceva util în maniera în care, cum zic eu, opoziția din Israel ar vrea să audă. Dar nu cred că e probabil. Probabil că în public, cel puțin, (atitudinea, n.r.) va fi ceva mai standard, cu un zâmbet frumos și cu datul mâinii.

Reporter: Ce se întâmplă acum la voi în, Israel, Dan? Cum avansează ceea ce Netanyahu numește reforma în justiție, iar protestatarii numesc atac la democrație și la justiție?

Dan Perry: Și eu numesc putinizare. E o mare dramă...  (sunten, n.r.) într-un fel de stare de mijloc. Pe de o parte, există peste 200 de propuneri în mijlocul procesului de a deveni lege, care, dacă devin lege, vor avea un efect de dezastru  absolut. Acestea includ măsuri specifice de slăbire a opoziției politice, cum ar fi eliminarea supravegherii judiciare în ceea ce privește capacitatea parlamentului, adică a coaliției de a împiedica partidele de opoziție să candideze (la alegeri, n.r.)

E o nebunie totală. Alte măsuri ar extinde autoritatea instanțelor religioase și, să nu uiți,  instanța normală (s-a adresat până acum religioșilor, n.r.) numai în anumite circumstanțe. (Noile legi, n.r.) vor extinde autoritatea  lor în multe situații, iar  acestea sunt instanțe  unde bărbații se bucură de un statut superior femeilor  și comunitatea LGBTQ este tratată ca o abominatie. Alte propuneri includ modalități de a slăbi și a manipula presa. Și mai mult decât asta, Curtea Supremă, în acest moment, deliberează asupra uneia dintre legile care adoptată. (Aceasta limitează, n.r.) puterea Curții Supreme de a contesta guvernul și, dacă  (Curtea, n.r.) respinge această lege, va fi un conflict enorm, aici, în Israel.  O dramă constituțională adevărată.

Din toate aceste cauze există un fel de rebeliune în partidul Likud, nu la suprafata,  dar Netanyahu are 64 din 120 de mandate în Kneset. Dacă 5 deputați semi-normali din punct de vedere al lumii occidentale liberale, decid că nu se mai poate, pot  bloca totul. Și în acest caz, aliații lui (Netanyahu, n.r.) de la extrema dreaptă și religioșii ar putea ei înșiși să doboare guvernul. Un lucru particular: religioșii insistă asupra unei legi care să scutească formal tinerii religioși de la armată, ceea ce aproape toți  ceilalți cetățeni, inclusiv cei care votează Likud, cu Netanyahu, detestă. Aș putea spune că suntem pe marginea catastrofei și este loc pentru un optimism prudent.

 

Reporter: Este prima oară, Dan Perry, când te aud optimist după ce Bibi a venit la putere...

Dan Perry: Optimism prudent, am adăugat că s-ar putea să fim pe marginea catastrofei.