Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șor, emblema populismului în R. Moldova. Cum se explică succesul său?

ilan_sor.jpg

Ilan Șor
Sursa imaginii: 
Facebook / Ilan Shor

Odată cu lansarea candidaturilor pentru alegerile locale ce vor avea loc la 5 și 19 noiembrie, Republica Moldova intră într-o îndelungată perioadă electorală, decisivă pentru orientarea europeană a acestei țări. În anul 2024 vor avea loc alegeri prezidențiale, iar în 2025 alegeri parlamentare.

În acest context, un partid apărut relativ recent pe scena politică se bucură de o ascensiune remarcabilă în rândul electoratului. Numit inițial după numele fondatorului său, oligarhul Ilan Șor, condamnat în cazul celebrului furt al miliardului și refugiat în Israel, partidul și-a schimbat numele în ”Renaștere”. Aceasta, după ce Partidul Șor a fost scos în afara legii.

Scoaterea în afara legii și schimbarea numelui se pare că nu au afectat popularitatea partidului.

Sondajele conferă partidului scoruri cuprinse între 8 și 11%, ceea ce l-ar clasa pe locul al treilea, după Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu și blocul comuniștilor și socialiștilor, dominat de Igor Dodon.

Deși refugiat în Israel după condamnarea pentru corupție, Ilan Șor continuă să influențeze societatea moldovenească, prin intermediul imperiului mediatic pe care l-a preluat de la un alt oligarh fugit, Vladimir Plahotniuc.

Fără a se declara fățiș de partea Rusiei, partidul militează pentru izolarea Moldovei de Uniunea Europeană. De asemenea, susține toate narativele propagandei Kremlinului și desfășoară o intensă campanie de la om la om, inclusiv printr-o rețea de magazine mobile cu prețuri subvenționate.

Aflat la Chișinău, Ovidiu Nahoi a discutat cu jurnalistul Romeo Ciomîrtan, realizator al rubricilor ”Vocea diasporei” și ”Fake News” de la postul de radio Vocea Basarabiei. Cum se explică, așadar, ascensiunea acestui partid?

Ascultați aici:

 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 21 septembrie 2023