Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Claudiu Năsui (USR): Măsurile fiscale, un dezastru. PSD și PNL gândesc ca un contabil CAP-ist

Claudiu Nasui USR masuri reducere cheltuieli bugetare.jpg

Claudiu Năsui: Noile măsuri de reducere a cheltuielilor sunt insuficiente
Claudiu Năsui: Noile măsuri de reducere a cheltuielilor sunt insuficiente
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Foarte multe firme se vor închide, din cauza măsurilor fiscale propuse de Guvern, avertizează la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui. Fostul ministru al Economiei atrage atenția că povara fiscală pentru microîntreprinderi se va tripla.

Claudiu Năsui critică măsurile fiscale: ”Sunt un dezastru pentru România, dar fac parte din ciclul lucrurilor la care ne așteptam, pentru că de fapt, creșterile de taxe nu vin acum, ci vin în momentul în care au crescut cheltuielile și lucrul acesta s-a întâmplat ani de zile și abia acum vine factura de plată și factura aceea va fi foarte mare și pagubele vor fi semnificative, mai ales în mediul privat”.

Vicepreședintele USR consideră că ”cel mai negru, dar și cel mai plauzibil, din păcate, scenariu este cel în care foarte multe firme se vor închide. Acea schimbare de impozitare pentru microîntreprinderi este un mod foarte blând de a spune, pentru că de fapt, este o triplare a poverii fiscale pe microîntreprinderi. Pentru PFA-uri, de asemenea, este o dublare sau triplare, de la caz la caz, a poverii fiscale (...). Dacă ar fi vrut să încurajeze munca onestă, ar fi trebuit să scadă taxele și aici îți trebuie puțină viziune, pentru că ei gândesc ca un contabil CAP-ist, adică se gândesc că dacă creștem taxele, cresc automat încasările. Pe termen scurt așa va fi, dar pe termen lung or să scadă încasările. Sunt nenumărate cazuri în istoria României când au scăzut taxele și au crescut încasările. De ce? Tocmai pentru că atunci când scazi taxele, încurajezi activitatea economică, mai multă lume muncește, crește faimoasa plăcintă și atunci și o parte mai mică din ea este mai mare, plus oameni care nu mai fac evaziune și așa mai departe”.