Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Trăiască Regele" - presa britanică despre succesul primei zile a vizitei de stat a Regelui Charles în Franța

regele_charles_la_palatul_versailles.jpg

Regele Charles la Palatul Versailles
Regele Charles a ținut un discurs în franceză și engleză la banchetul de la Palatul Versailles
Sursa imaginii: 
Benoit Tessier/Pool via AP

Presa britanică de joi este unanimă în aprecierea succesului primei zile a vizitei de stat a Regelui Charles în Franța. Momentul de vârf a fost banchetul de la Palatul Versailles în onoarea sa și a Reginei Camilla, găzduit de președintele Emmanuel Macron și soția sa Brigitte.

“Emmanuel Macron întinde covorul roșu pentru vizita Regelui Charles”, titrează Financial Times, care continuă: “Călătoria de trei zile a monarhului are loc în contextul în care relația franco-britanică se consolidează după perioada tensionată a Brexit-ului”.

Starurile se alătură Regelui Charles la banchetul de la Versailles în timpul vizitei” scrie cotidianul de centru-stânga The Guardian care adaugă „Peste 150 de invitați, printre care Mick Jagger și Hugh Grant, au fost așezați la o masă imensă, lungă de 60 de metri, pentru ca toată lumea să fie prezentă ‘la masa regelui’. Aceștia urmau să ia masa cu un fel de mâncare de homar și crab inspirat de gusturile lui Ludovic al XIV-lea, urmat de găină franceză marinată în șampanie și un gratin de ciuperci franceze cèpe.”

Charles și Camilla, întâmpinați cu un banchet la vizita de stat în Franța”, titrează cotidianul de centru dreapta The Times: “« Vive le Roi! – Trăiască Regele!» nu este un strigăt care să se audă des pe străzile Parisului de la Revoluție încoace. Cu toate acestea, în semn de afecțiune pentru rege - dacă nu chiar un apel în gura mare pentru revenirea propriei monarhii - francezii i-au întâmpinat pe Charles și Camilla cu cea mai călduroasă primire în momentul în care s-au îmbarcat în vizita de stat franceză reprogramată.”

Brigitte Macron, Regele Charles, Emmanuel Macron și Regina Camilla
Regele Charles și Regina Camilla au ciocnit pahare de șampanie cu gazdele lor, Președintele Emmanuel Macron și soția sa Brigitte
Sursa imaginii: 
Benoit Tessier/Pool via AP

Charles va face o adresare istorică Senatului, scrie cotidianul conservator Daily Telegraph care continuă: “Regele Charles va deveni primul membru al familiei regale care se va adresa joi dimineață Senatului Franței în fața plenului Camerei. Charles va vorbi parțial în franceză în timpul discursului său istoric de la Senat, după ce i-a impresionat pe germani trecând fără efort de la o limbă la alta atunci când a vorbit în martie la Bundestag, la Berlin. Mama sa, Elisabeta a II-a s-a adresat Senatului francez în 2004, dar a făcut-o din Sala de Conferințe, care se învecinează cu camera principală.”

Très amusant! Regele Charles îi încântă pe co-meseni, dar și pe fanii regali, cu glumele din discursul său de la banchet (și chiar face poantele în franceză!) titrează tabloidul de dreapta Daily Mail și adaugă: “Adresându-se celor 160 de invitați și președintelui Franței, Charles a vorbit despre momentul în care ambasada britanică a încercat să aducă "vin englezesc" în Franța pentru un dineu de stat, dar a fost împiedicat de un vameș care a spus: "Francezii au vin, englezii au umor".   

Mick Jagger și Melanie Hamrick
La banchetul de la Versailles au fost invitate numeroase staruri, ca solistul formației Rolling Stones, Mick Jagger, și partenera sa, coregrafa americană Melanie Hamrick
Sursa imaginii: 
Associated Press/Christophe Ena

Tabloidul de stânga Daily Mirror scrie “În timpul discursului său, Regele Charles a spus în franceză: Generozitatea voastră îmi amintește cum familia mea și cu mine am fost atât de emoționați de omagiile aduse în Franța mamei mele, regretata Regină, ale cărei funeralii au avut loc în urmă cu un an.”

În sfârșit, tabloidul de dreapta The Sun citează din discursul lui Charles la Versailles care a salutat "legăturile dintre popoarele noastre" și a sărbătorit Antanta Cordială - un tratat între Franța și Marea Britanie – de la a cărui semnare se vor împlini 120 de ani anul viitor.

Regele, citat The Sun a spus: "Este de datoria noastră, a tuturor, să revigorăm prietenia noastră, pentru a ne asigura că suntem pregătiți să facem față provocărilor acestui secol XXI."