Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Institutul "Marius Nasta" | Chirurg arestat preventiv pentru luare de mită

bani_lei.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Opt medici de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti sunt cercetați în dosarul de corupție în care Direcția Generală Anticorupție a făcut miercuri mai multe percheziții. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a transmis că un chirurg din cei opt a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, potrivit G4Media.ro.

Opt medici de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Bucureşti sunt cercetați în dosarul de corupție în care Direcția Generală Anticorupție a făcut miercuri percheziții. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a transmis că un chirurg din cei opt a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, scrie G4Media.ro. Un alt medic este în prezent reținut, iar ceilalți șase au fost plasați sub control judiciar.

De asemenea, în cazul a patru dintre medicii inculpați, a fost pus sechestru pe bunuri mobile și imobile, pe conturi bancare și pe sume de bani găsite la percheziții. „Întrucât, în urma efectuării investigațiilor financiare, au rezultat diferențe semnificative între veniturile licite și bunurile dobândite în ultimii 5 ani de către unii dintre medicii vizați de cercetări, în cauză au fost emise ordonanțe de instituire a măsurilor asigurătorii în vederea confiscării speciale și a confiscării extinse, asupra bunurilor deținute de un număr de 4 inculpați”, menționează procurorii, potrivit Libertatea. ro.

Primul dosar a plecat de la o sesizare făcută chiar de managerul unității sanitare, în decembrie 2021 după apariţia unui articol de presă, iar al doilea – de la o sesizare făcută de un pacient în 2023.

“În acest moment, din informaţiile pe care le am, sunt în cercetare două dosare penale.

Unul din dosare pleacă de la o sesizare care a fost făcută de Institutul «Marius Nasta» în decembrie 2021, după care s-au desfăşurat cercetările astfel încât a rezultat inculparea anumitor persoane, dar date despre această modalitate aş prefera să vă dea organele abilitate.

Şi al doilea dosar pleacă de la o sesizare făcută la începutul acestui an, moment în care unul dintre medicii Institutului «Marius Nasta» mi-a adus în atenţie sesizarea pe care unul dintre pacienţi a făcut-o şi după discuţia cu pacientul am trimis către secţia de poliţie sesizarea pacientului, faptul că i se solicitaseră bani şi schimbase medicul, a fost operat de un alt medic, care şi-a desfăşurat actul medical legal, corect şi cinstit”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta. 

Cât despre dosarul din 2021, acesta a plecat de la un articol de presă, a mai precizat dr. Mahler.

“A fost un articol de presă care aducea acuze unor medici din Institutul Marius Nasta, care aveau un comportament care se supune faptelor penale, iar acel articol de presă l-am trimis organelor abilitate ca să cerceteze conform metodelor pe care ei le ştiu. Ca manager, nu ai cum să cercetezi, dacă nu ai declaraţii din partea angajaţilor”, a mai spus managerul Institutului Marius Nasta.