
Politică
Magicianul Netanyahu a mutat atenția de la atacul contra democrației la un nou dosar nuclear: cel saudit
ap23263549001855.jpg

Moștenitorul tronului saudit, Mohammed bin Salman spune într-un interviu la Fox News că dacă Teheranul va produce arme nucleare, Arabia Saudită va avea la rândul său nevoie de acest tip de arme. Mai mult, Wall Street Journal scrie că Netanyahu a dat déjà dispoziții ca experți de top în domeniul nuclear și de securitate din Israel să lucreze cu negociatori americani la crearea unei infrastructuri nucleare în Arabia Saudită.
Nouă luni a așteptat Benjamin Netanyahu să fie primit de Joe Biden după ce a preluat din nou puterea în fruntea unei coaliții de extremă dreapta, ale cărei inițiative legislative au scos în stradă milioane de israelieni. Netanyahu nu a fost primit la Casa Albă, ci la New York, cu prilejul Adunării Générale a ONU. În timp ce sute de manifestanți protestau contra lui Netanyahu, cei doi oficiali s-au întâlnit într-o atmosferă relaxată și au schimbat amabilități.
„Ei bine, prietene, bine ai venit (…) Și sper să ne vedem la Washington până la sfârșitul anului,” i-a spus Biden lui Netanyahu. Președintele american a adăugat că a discutat de multe ori cu Benjamin Netanyahu în mulții ani de când se cunosc, pe când actualul premier lucra la Ambasada Israelului în Statele Unite, iar Biden era tânăr senator. „Și amândoi ne simțeam foarte importanți atunci,” a glumit Biden spre amuzamentul celor prezenți.
Joe, suntem prieteni de 40 de ani
„Joe, suntem prieteni de – am verificat – de peste 40 de ani, iar prietenia noastră a parcurs un drum foarte lung și ne poate purta și mai departe. Sunt încântat să te văd,” a întors premierul israelian, amabilitățile către președintele Biden care îl numește prietenește - Bibi.
Dar Joe Biden nu a vorbit numai despre prietenie, ci a început fix cu elefantul din cameră : democrația ale cărei principii sunt încercate serios de coaliția extremistă a prietenului său.
„Astăzi, vom discuta câteva dintre problemele dificile și anume: susținerea valorilor democratice care stau în centrul parteneriatului nostru și păstrarea drumului către o soluție negociată privind două state; Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că Iranul nu va dobândi niciodată arma nucleară. (…)
Și cred că, dacă tu și cu mine am fi vorbit despre normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită acum 10 ani, ne-am fi întrebat unul pe celălalt cine ce a băut,” a spus Joe Biden.
„Un whisky irlandez bun,” a răspuns Netanyahu.
Premierul israelian nu a ridicat imediat mingea democrației de la fileu, ci a continuat cu „pericolele” prin care trece lumea în această perioadă.
„Cred că sub conducerea dumneavoastră, domnule președinte, putem stabili o pace istorică între Israel și Arabia Saudită. Și cred că o astfel de pace ar însemna mult pentru apropierea de finalul conflictului arabo-israelian, pentru a realiza reconcilierea între lumea islamică și statul evreiesc și pentru a promova o pace autentică între Israel și palestinieni. (…)
Apreciez, domnule președinte, angajamentul dumneavoastră continuu de a împiedica Iranul să obțină capacitatea de a avea arme nucleare. Cred că este ceva critic. (…) Și vreau să reafirm aici în fața dumneavoastră, domnule președinte, că un lucru este sigur și acesta nu se va schimba niciodată, este vorba despre angajamentul Israelului față de democrație. Vom continua să susținem valorile pe care ambele noastre democrații mândre le prețuiesc.”
Bin Salman: dacă Iranul obține arma nucleară, trebuie să avem și noi una
Așadar normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită a devenit vedeta discuțiilor dintre cei doi. Pentru a ajunge la un astfel de acord, Israelul trebuie să facă mai multe concesii palestinienilor, ori coaliția de extremă dreapta a lui Netanyahu nu este pregătită pentru acestea. Într-un interviu la Fox News, prințul moștenitor de la Ryad a spus :
„E important că există o contribuție din partea administrației președintelui Biden, pentru noi problema palestiniană este foarte importantă. Trebuie să rezolvăm acea parte și avem o negociere bună care continuă până acum. Sperăm că vom ajunge la o înțelegere care va ușura viața palestinienilor și va aduce Israelul înapoi ca jucător al Orientului Mijlociu.”
În ceea ce privește dosarul nuclear iranian, Bin Salman a spus foarte clar: „dacă ei obțin arma atomică, și noi trebuie să avem una.”
Wall Street Journal scrie, așadar, că în schimbul normalizării legăturilor cu Israelul, Arabia Saudită cere SUA „un pact major de apărare reciprocă, acorduri semnificative de arme și cooperare într-un program nuclear civil pe teritoriul saudit.” Publicația adaugă că Netanyahu le-a cerut déjà experților de top în domeniul nuclear și de securitate din Israel să coopereze cu negociatorii americani. Publicația americană citează un oficial care a participat la întâlnirea Biden – Netanyahu și care spune că vor exista „o mulțime de garanții” pentru orice a împiedica un potențial program de îmbogățire a uraniului în Arabia Saudită și că președintele american Joe Biden nu a fost încă de acord cu idea unui program nuclear saudit.
În Israel, liderul opoziției, Yair Lapid, a declarat că ar saluta un acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită, dar a avertizat că acesta nu trebuie să permită Riadului să obțină calea spre achiziționarea de arme nucleare, relatează Times of Israel.
Benjamin Netanyahu rămâne un cetățean judecat pentru fraudă și luare de mită
A reușit, așadar, Benjamin Netanyahu să mute atenția de la protestele contra inițiativelor sale legislative la un nou posibil dosar nuclear, de data aceasta, saudit ? Iată ce crede analistul Dan Perry, fost șef al Associated Press pentru Europa și Orientul Mijlociu:
„Netanyahu a câștigat o întâlnire cu Biden și chiar o declarație conform căreia este invitat mai târziu la Casa Albă. Ceea ce s-ar putea întâmpla sau nu. Din partea lui Biden (el, le arată n.r) americanilor că ar putea face progres pe ceea ce ar fi un acord de pace major. Dacă Arabia Saudită cere Israelului să facă orice concesie palestinienilor iar Mohammad Bin Salman a spus exact asta, partenerii de extremă dreapta lui Netanyahu vor încerca să blocheze orice concesie palestinienilor. Păi dacă e vorba ca Israelul să ajute Arabia Saudită să înceapă un program nuclear, așa cum pare clar că va face atunci, comunitatea de securitate israeliană și chiar și practic chiar și israelienii moderați se vor revolta.”
Toate acestea nu pot schimba ecuația de bază, continuă Dan Perry : Benjamin Netanyahu este în continuare judecat pentru fraudă și luare de mită, jumătate din țară îl urăște, comunitățile de afaceri, securitate și tehnologie din Israel i se opun și nici susținătorii nu mai au încredere în el.