Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Italiei pregăteşte o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva Austriei

truck-3401529_1920.jpg

Guvernul Italiei pregăteşte o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva Austriei pentru restricţiile impuse vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner.
Guvernul Italiei pregăteşte o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva Austriei pentru restricţiile impuse vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner. Anunţul a fost făcut de vicepremierul şi ministrul transporturilor din Italia, Matteo Salvini.
Sursa imaginii: 
Renee Gaudet/Pixabay

''Ne confruntăm cu un act de violenţă şi aroganţă politică din partea unui guvern al unui stat membru al UE, căruia trebuie să-i punem capăt'', a mai spus vicepremierul şi ministrul transporturilor din Italia, Matteo Salvini, ''Restricţiile au fost introduse de Austria, pe hârtie, din motive de mediu, însă mediul nu are nicio legătură cu acest lucru. Este pur şi simplu o concurenţă austriacă neloială împotriva antreprenorilor şi transportatorilor din Italia, Germania şi de pe întregul continent european''.

 

Matteo Salvini a declarat în chestiunea Brenner, "după patru ani de inactivitate din partea Comisiei Europene, guvernul a decis să activeze procedura prevăzută de Tratatul UE pentru a introduce o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva unui alt stat (membru) pentru încălcarea legislaţiei UE. Acesta este un gest puternic, dar necesar. Birourile ministerului meu şi ale Palatului Chigi (Guvernul) pregătesc dosarul'', a explicat ministrul, în pofida faptului că ''această activitate este în general sarcina Comisiei''.''În acest moment, avem încredere în justiţia Curţii Europene. Nu poţi pontifica pe seama Italiei, cerând primirea şi integrarea (migranţilor) în Lampedusa, în timp ce blochezi graniţa la Pasul Brenner. Acest guvern va pune capăt acestei ruşini", a declarat Salvini, miercuri, la ora întrebărilor din Camera Deputaţilor. "Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, vociferează despre primirea migranţilor, dar nu face nimic pentru a pune capăt blocadei impuse de Austria vehiculelor grele de marfă italiene în Pasul Brenner," a declarat Salvini, care a acuzat-o pe şefa CE că nu a semnat începerea procedurii de infringement împotriva Vienei. Comisia Europeană nu a primit până în prezent nicio notificare privind o plângere din partea Italiei împotriva Austriei în legătură cu restricţiile unilaterale de circulaţie impuse de Viena în Pasul Brenner, a declarat o zi mai târziu un purtător de cuvânt al CE, conform relatărilor agenţiei italiene de presă ANSA. 

În acest caz, vine și o reacție din partea președintelui PMP, Eugen Tomac: „Așa acționează un stat care știe să-și apere drepturile și interesele. Nu ezită, ci face ceea ce trebuie făcut”, subliniază Tomac într-un comunicat publicat ieri pe facebook. Europarlamentarul susține că și România ar fi trebuit să facă la fel în ceea ce privește refuzul Austriei privind aderarea noastră la spațiul unic de circulație. Eugen Tomac spune că actuala coaliție aflată la guvernare nu are curaj să trimită Guvernul de la Viena în faţa Curții de Justiție a Uniunii Europene .