Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron anunţă revenirea în Franţa a ambasadorului şi militarilor francezi din Niger

macron.png

Sursa imaginii: 
© Geoffroy Van der Hasselt, AFP

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat duminică seara revenirea „în următoarele ore” a ambasadorului Franţei din Niamey şi plecarea trupelor franceze de acolo până la sfârşitul anului, în contextul tensiunilor din ultimele două luni cu junta din Niger.

„Franţa a decis să-şi readucă ambasadorul” pe care Parisul refuzase până acum să-l recheme, şi „vom pune capăt cooperării militare cu Nigerul”, a declarat Macron într-un interviu televizat, indicând că cei 1.500 de militari francezi vor pleca „în săptămânile şi lunile care urmează” şi că retragerea va fi total terminată „până la sfârşitul anului”.

Regimul militar aflat la putere în Niger a interzis spaţiul său aerian pentru avioanele franceze, într-un nou episod în degradarea relaţiilor între Paris şi Niamey de la lovitura de stat din 26 iulie.

Spaţiul aerian al Nigerului „este deschis tuturor zborurilor comerciale naţionale şi internaţionale cu excepţia avioanelor franceze şi a avioanelor închiriate de Franţa, între care cele ale flotei Air France”, se afirmă într-un mesaj destinat navigatorilor aerieni publicat pe site-ul Agenţiei pentru securitate şi navigaţie aeriană în Africa şi Madagascar (ASECNA).

Spaţiul aerian rămâne închis pentru „toate zborurile militare operaţionale şi zboruri speciale”, fără autorizaţie specială din partea autorităţilor, se mai spune în acest mesaj datat sâmbătă seara.

La solicitarea AFP, Air France a indicat pur şi simplu că avioanele sale „nu survolează spaţiul aerian al Nigerului”.

La 4 septembrie, Nigerul şi-a redeschis spaţiul aerian pentru zborurile comerciale după ce aproape o lună fusese închis.

Nigerul anunţase în 6 august închiderea spaţiului său aerian „în faţa ameninţării unei intervenţii care se contura din partea ţărilor vecine”, în timp ce Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) ameninţase că va interveni militar pentru reinstalarea preşedintelui ales Mohamed Bazoum, răsturnat de la putere de o lovitură de stat pe 26 iulie.