Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dumitru Buzatu, prins luând mită, e arestat preventiv pentru 30 de zile. Filmul evenimentelor

thumbnail_ilustratie_buzatu_id127682_inquam_photos_george_calin.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Vestea șoc a săptămânii vine de la Vaslui, acolo unde președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant delict de către procurorii DNA. Buzatu a primit mită peste un milion de lei, iar momentul a fost surprins pe camere. Imaginile au apărut deja în spațiul public.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv sâmbătă pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată la Curtea de Apel Iași. Baronul PSD a fost exclus din partid încă de sâmbătă, într-un gest de spălare a imaginii PSD.

Dumitru Buzatu, unul dintre cei mai vechi lideri PSD și șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins în flagrant de DNA Iași pe când primea mită 1,25 milioane de lei.

Potrivit unor surse citate de ziarul Vremea Nouă ar fi vorba de o mită dată pentru continuarea drumului strategic Bârlad – Laza – Codăești.

Procurorii DNA arată că în perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, Dumitru Buzatu, în calitate de președinte al CJ Vaslui,  ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

În momentul primirii genții cu 1,25 de milioane de lei, Buzatu îi spune omului de afaceri Emil Savin: „Săru'mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”.

El a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. Dumitru Buzatu a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu.

Înregistrările video îl arată pe Buzatu când primește geanta cu bani și cum o așează în portbagajul mașinii.

Şeful CJ Vaslui a fost oprit aproape două ore mai târziu, având banii în maşina Consiliului Judeţean.

Înregistrări video au fost făcute publice și cu acest moment.

Prins cu banii marcați în mașină, Dumitru Buzatu le-a explicat procurorilor că este vorba despre economiile sale.

Ulterior,  Dumitru Buzatu a explicat în fața instanței că sunt bani care aparțin familiei sale.

În același dosar a mai fost reținut și un expert, acuzat şi el de luare de mită, dar şi de trafic de influenţă.

Potrivit  anchetatorilor, acesta ar fi primit de la omul de afaceri care este martor în dosar suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză privind lucrări de modernizare a drumurilor executate de firma acestuia, raport care să contrazică propriul raport realizat anterior în baza unui contract cu Consiliul Judeţean şi care nu corespundea realităţii din teren. Raportul era necesar, după ce între Dumitru Buzatu și omul de afaceri, martor în dosar,  au apărut divergenţe în legătură cu plata lucrărilor şi implicit cu cuantumul mitei care trebuia remisă lui Buzatu. De asemenea, expertul i-a mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factori de decizie din CJ Vaslui pentru a-i achita facturile pentru lucrările executate. 

Dar cine este Emil Savin zis Farmazon, denunțătorul lui Dumitru Buzatu? Potrivit G4media, denunțătorul din acest dosar este un așa numit rege local al asfaltului, cunoscut drept om de casă al președintelui CJ Vaslui.Firmele controlate de Savin au contracte cu statul de peste 90 de milioane de euro, mai scrie g4media.

În ceea ce-l privește pe Dumitru Buzatu, acesta a fost exclus din PSD, iar săptămâna aceasta urmează să fie înlocuit și de la șefia Consiliului Județean.