Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Seducție fatală: cum primesc migranții din Asia Centrală pașapoarte rusești și se trezesc pe front

ap23216419138495.jpg

razboi in ucraina
Rusia i-a „sedus” pe migranți cu proceduri rapide de obținere a cetățeniei
Sursa imaginii: 
Associated Press

Vladimir Putin a anunțat recent că 300 de mii de voluntari au semnat contracte cu Ministerul Apărării anul acesta. Conform datelor oficiale, tot atâția oameni au fost mobilizați în perioada 21 septembrie – 29 octombrie 2022. Însă recrutarea așa zișilor voluntarilor nu este singura strategie pe care o folosesc autoritățile ruse pentru a alimenta frontul din Ucraina, scrie publicația independentă de limbă rusă, Meduza. În ultimele luni, armata rusă și-a îndreptat atenția către cetățeni din țări sărace ale Asiei Centrale precum Kârgâzstan sau Tadjikistan. Unora li se promite obținerea rapidă a cetățeniei în schimbul semnării unui contract cu armata; alții - care au primit deja un pașaport rusesc - sunt duși cu forța la birourile de înrolare și amenințați cu expulzarea dacă nu acceptă mobilizarea.

 

„Nargiz este o mamă din orașul Ayni, în nord-vestul Tadjikistanului. Decizia de a-și trimite copiii în Rusia pentru o viață mai bună a fost una dificilă, iar Nargiz sigură că a făcut ceea ce trebuia. Soțul ei a dispărut în Rusia la sfârșitul anilor 2000, când a plecat acolo în căutarea unui loc de muncă.”

„După ce a început (invazia rusească în Ucraina, n.r.) mi-au povestit despre reclamele pe care au început să le vadă în jur (promițând obținerea simplificată a cetățeniei ruse, n.r.) și i-am implorat să nu facă vreo prostie (...)  Mă tot întreb dacă decizia (de a-i lăsa să rămână în Rusia, n.r.) a fost una bună și dacă copiii mei ar putea dispărea așa cum sa întâmplat cu tatăl lor,” povestește femeia jurnaliștilor de la Meduza.

Nargiz, la fel ca nenumărați alți părinți din Asia Centrală, are toate motivele să-și facă griji pentru fiii lor aflați în Rusia de astăzi.

 

Poliția a efectuat raiduri în toată țara, reținând sute de lucrători migranți

De la mijlocul lunii august, poliția a efectuat raiduri în toată țara, reținând sute de lucrători migranți – în încercarea de a-i găsi pe bărbații care primiseră recent cetățenia rusă, dar nu se înregistraseră la birourile de recrutare. Meduza scrie că poliția a emis somații la fața locului sau i-a dus cu forța pe bărbați la birourile militare de înregistrare și înrolare.

„Poliția a venit și a cerut tuturor să-și arate documentele. Ale mele sunt în regulă, dar m-am speriat – nu e nimic plăcut în (a trata cu poliția rusă, n.r.,)” spune Bolot, un tânăr muncitor migrant din Kârgâzstan despre un raid al poliției în piața în care lucra.

„Câțiva bărbați au primit citații, iar trei sau poate patru au fost duși cu forța (la biroul militar de înregistrare și înrolare, n.r.,” își amintește tânărul. Acesta adaugă că discuțiile de pe grupurile de migranți din Asia Centrală, a aflat că raiduri similare au avut loc în alte orașe, iar oamenii au fost duși la birourile de recrutare.

 

Raidurile asupra întreprinderilor în care lucrează lucrători migranți sunt obișnuite în Rusia, comentează jurnaliștii de la Meduza. Dar dacă de obicei sunt menite să demonstreze lupta presupus eficientă a autorităților împotriva criminalității și migrației ilegale, atunci cel mai recent val, se pare, a avut ca scop reînnoirea Forțelor Armate ale Federației Ruse.

„Autoritățile justifică raidurile spunând că, devenind cetățeni ruși, migranții uită să se înregistreze în armată. Se presupune că în acest fel, forțele de securitate îi ajută pe noii cetățeni să-și îndeplinească datoria”, spune Valeria Vetoshkina, avocat la organizația pentru drepturile omului, Human Rights Firts, „Acesta este un alt val de represiune care vizează creșterea numărului celor care pot fi recrutați în viitoarea campanie de toamnă”.

În urma raidului de două zile la un depozit de legume din sudul Sankt Petersburgului, care a avut loc la mijlocul lunii august, peste o sută de migranți care primiseră recent pașapoarte rusești au fost duși la biroul de înrolare. Raiduri similare au avut loc în Belgorod , Ceboksary și Novoceboksarsk , Kurgan , Krasnodar și Krasnoyarsk. În fiecare oraș, zeci de migranți au fost nevoiți să se înregistreze pentru serviciul militar.

 

Părți uriașe din PIBurilor țărilor Asiei Centrale vin de la muncitorii plecați în Rusia

Cetățenia rusă este, de regulă, o achiziție valoroasă pentru migranții din țările din Asia Centrală care stagnează economic. În imposibilitatea de a găsi o sursă de venit bună în țara lor, cetățeni ai acestor țări pleacă în Rusia în căutarea unui loc de muncă. În ultimii ani, banii trimiși acasă în mare parte din Rusia, de oamenii plecați la muncă au reprezentat echivalentul unei treimi din PIB-ul Tadjikistanului și un sfert din PIB-ul Kârgâzstanului, comentează Meduza.

Potrivit Ministerului rus al Afacerilor Interne, migrația forței de muncă din Asia Centrală a atins un vârf al ultimilor cinci ani în 2022, când 978 de mii de kârgâzi, 3,5 milioane de tadjici și 5,8 milioane de uzbeci au venit în Rusia în căutarea unui loc de muncă.

Investigațiile efectuate de jurnaliștii de la publicația kyrgâză Kloop și Radio Azattyk – Europa Liberă din Kazakstan citate de Meduza,  au arătat că sute de migranți din Asia Centrală au fost trimiși să lucreze în teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse. Serviciul rus BBC a raportat că cel puțin 93 de cetățeni ai țărilor din Asia Centrală (19 din Kârgâzstan, 34 din Uzbekistan și 40 din Tadjikistan) au murit luptând de partea Rusiei. Cu toate acestea, datorită faptului că Rusia își ascunde cu atenție nu numai pierderile, ci și numărul și demografia unităților care luptă în Ucraina, numărul real al morților rămâne necunoscut.