
Politică
Ungaria: Suveranitatea ca pretext
kocsis.jpg

Aflat în vizită în Slovacia, la o reuniune a grupului de la Vișegrad, premierul ungar Viktor Orban a spus că țara sa a luat deja o decizie și a informat Suedia și Finlanda că Ungaria sprijină aderarea celor două țări la NATO. Cu puțin timp înainte, premierul polonez Mateusz Morawiecki a relatat că i-a cerut omologului său ungar să ratifice aderarea celor două țări la NATO cât mai curând, iar Orban i-a promis că se va face în prima sesiune parlamentară a noului an. Toate acestea aveau loc în noiembrie anul trecut.
O jumătate de an mai târziu ratificarea încă nu se produsese, iar premierul suedez Ulf Kristersson informa că a primit asigurări de la Orban că Ungaria nu va amâna ratificarea aderării Suediei sub nicio formă.
De atunci au trecut alte trei luni, iar votul nu se găsește în calendarul Parlamentului nici în septembrie, nici în octombrie. Promisiunile lui Viktor Orban s-au pierdut în negura timpurilor. La deschiderea sesiunii parlamentare de luni, premierul a spus în fața plenului legislativului că nu vede nici o circumstanță care ar urgenta ratificarea aderării Suediei la NATO. ”Nimic nu amenință securitatea Suediei. Nu avem nicio legătură militară cu Suedia, de care ar trebui să ne temem”, a argumentat Orban, cerând în schimb respect din partea Suediei, respect pe care nu îl vede în totalitate manifestat către Ungaria.
Există însă priorități mai importante și situații care trebuie soluționate mult mai rapid de Parlament, după cum o arată declarațiile grupului parlamentar Fidesz. Formațiunea va înainta un proiect de lege pentru ”protecția suveranității”, pentru a îngreuna munca celor care ”vând țara pe dolari”, a declarat șeful grupului parlamentar, Mate Kocsis. Proiectul va include și o modificare a legii penale, adică se va aplica această lege celor care vând țara pe dolari, respectiv ONG-urile false, care de fapt fac o activitate politică. Protecția suveranității s-ar extinde asupra tuturor celor care vor să exercite influență pe plan intern, politicieni, partide, organizații civile și de presă care primesc sprijin financiar din afara țării. Kocsis consideră că Bruxelles-ul, în timp ce reține banii care se cuvin Ungariei, toarnă bani organizațiilor de stânga și organelor de presă. Acest lucru nu este fair, a spus Kocsis.
Întrebat despre ideea acesui proiect de lege, ambasadorul Statelor Unite în Ungaria, David Pressman a notat că este foarte periculoasă sugerarea că forțe străine ar vrea să influențeze politica internă din Ungaria sau că ar exista pericolul unei invazii, iar acest pericol ar fi un pretext pentru a restrânge dreptul maghiarilor la libera exprimare.