Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța și R.Moldova, negocieri pentru un acord de apărare. Radar francez, achiziționat de Chișinău, până la Crăciun

image-06.jpg

Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, și omologul francez, Sebastien Lecornu, Chișinău, 25 septembrie 2023
Sursa imaginii: 
army.md

Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord de apărare. Anunțul vine în contextul primei vizite a unui ministru francez al Apărării, la Chișinău. ”Franța va continua să fie alături de moldoveni în fața oricărei tentative de destabilizare”, a declarat biroul ministrului în urma vizitei lui Sébastien Lecornu. Să spunem că, până la sfârșitul acestui an, Chișinăul urmează să achiziționeze un sistem francez de supraveghere aeriană, iar ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, și omologul moldovean, Anatolie Nosatîi, au semnat un document bilateral de intenții care va consolida dialogul dintre cele două instituții.

Cooperarea dintre Ministerul Apărării al R.Moldova și Ministerul Forțelor Armate din Franța se va axa pe mai mulți piloni, a afirmat Sébastien Lecornu, la Chișinău. ”De mai multe luni, echipele noastre conlucrează pentru a defini o cooperare mult mai puternică, mai concretă și fundamental orientată pe apărarea suveranității dumneavoastră și pe stabilitatea Republicii Moldova. Guvernul de la Chișinău a făcut alegerea să crească bugetul pentru apărare. O decizie politică care este bună, de altfel. Și întrebarea este cum poate ajuta Franța R.Moldova în acest sens privind mecanismul de apărare. Vă propun să avansăm pe trei piloni”.

”Primul pilon este acela al formării femeilor și bărbaților care poartă uniforme. Franța are o lungă tradiție, invită academiile militare. Chiar dacă în ultimii ani am fost mai închiși, de patru ani încoace, redeschidem masiv și permitem accesul la aceste academii ofițerilor și subofițerilor. Al doilea pilon pe care vrem să avansăm este acela al capacităților, echipamentelor și în acest sens am avut discuții fructoase care ne permit să avansăm în mai multe direcții. Este vorba despre cesiunea unor echipamente pe care armata franceză nu le folosește și le vom ceda armatei R.Moldova. Avem, așadar, echipamentele individuale, arme. A doua direcție este cea a armamentelor noi pe care le achiziționați. Și aici vorbim despre sistemul francez de supraveghere aeriană ”Thales”, care va ajunge până la Crăciun. Livrarea include și o parte de formare pentru toți operatorii. Achiziția acestui radar este importantă. Este vorba despre un radar pe care îl folosim chiar și noi. Îl găsim și în multe țări europene, țări NATO și astăzi se creează un fel de interoperabilitate de facto”, precizează oficialul francez. 

Potrivit lui Sebastien Lecornu, al treilea pilon pe care se va axa cooperarea bilaterală este dialogul strategic între cele două capitale. Și aici se referă la negocierile privind acordul de apărare. ”Am semnat o scrisoare de intenție și care ne angajează, pe ambele părți, să lucrăm la un acord de apărare între cele două țări. Dna președintă mi-a cerut ca acest acord să poată fi semnat cât de repede posibil. Acest acord ne va permite să avansăm și să construim o metodă la care să alocăm mijloacele necesare. Spre exemplu, o misiune de apărare se va deschide, aici, la Ambasada Franței la Chișinău. Până acum nu era un atașat. Dna locotenent-colonel a fost numită și se detașează de la București și misiunea de apărare se va stabili permanent la Chișinău. Și tot pe partea strategică, Republica Franceză vrea să facă un audit pentru a analiza situația apărării antiaeriene, aici în R.Moldova. Acest audit ne va permite să luăm decizii în ceea ce privește apărarea spațiului dvs aerian”, a punctat ministrul francez al Apărării.

Documentul bilateral, semnat la Chișinău, va consolida cooperarea dintre Franța și R.Moldova în beneficiul reformei de apărare și dezvoltare a dialogului cu industria franceză de apărare.

Potrivit ministrului moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, vizita ministrului francez al forțelor armate reprezintă ”un mesaj puternic că Franța a fost și este un susținător al inițiativelor și proiectelor de modernizare ale sectorului de apărare și reformelor democratice ale țării noastre, precum și un promotor al parcursului european al Republicii Moldova”. Totodată, Nosatîi a apreciat buna colaborare cu compania franceză ”Thales” în procesul de încheiere a contractelor necesare pentru achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană din bugetul național de apărare. ”Este un pas important în eforturile noastre de asigurare a securității spațiului aerian, dar și în contextul evoluției parteneriatului moldo-francez”, a afirmat Anatolie Nosatîi.

Vizita ministrului apărării francez la Chișinău, Sébastien Lecornu, reprezintă o nouă filă în relațiile noastre bilaterale și vine într-un context de securitate complex în regiune. Scopul acestei vizite este consolidarea legăturilor noastre în domeniul apărării, dar și sprijinirea procesului nostru de aderare la Uniunea Europeană. O spune ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, prezent la discuțiile purtate de oficialul francez, la Chișinău.

”Noutatea zilei reprezintă faptul că până la sfârșitul acestui an, vom avea un radar francez de detectare timpurie a pericolelor din spațiul aerian. Acest echipament vital reprezintă o necesitate stringentă și va aduce un beneficiu semnificativ pentru țara noastră. Sunt recunoscător pentru sprijinul și prietenia Franței și a tuturor partenerilor noștri internaționali. Împreună, putem construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru Republica Moldova, în cadrul marii familii europene”, a punctat Nicu Popescu.

Consolidarea dialogului moldo-francez în domeniul apărării și securității regionale a fost discutată la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu. Oficialii au vorbit despre multiplicarea proiectelor de interoperabilitate dintre cele două state, care să accelereze procesul de transformare a Armatei Naționale și de modernizare a sectorului de apărare. Premierul i-a mulțumit ministrului Sébastien Lecornu pentru contribuția recentă a Republicii Franceze la fondul Inițiativei NATO de Dezvoltare a Capacităților de Apărare, precum și pentru susținerea în cadrul Instrumentului European pentru Pace al Uniunii Europene, de care beneficiază R.Moldova.

Iar președinta Maia Sandu și ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, au discutat despre ”dinamica excelentă a relațiilor bilaterale de prietenie și întărirea capacităților de apărare ale țării noastre”, anunță Președinția. Șefa statului a remarcat că este prima vizită a unui ministru de apărare din Franța, fapt care demonstrează ”nivelul înalt de încredere între țările noastre”. ”În contextul războiului de la hotar, suportul Franței în domeniul securității ne va ajuta să fim mai rezilienți la provocări și să contribuim la construcția unei Europe mai puternice și unite”, a conchis președinta Maia Sandu.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre negocierea acordului de apărare dintre R.Moldova și Franța