Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex. "Solicităm OUG pentru căsătoria civilă și parteneriatul civil, indiferent de orientarea sexuală" (Florina Presadă, ACCEPT)

cedo.jpg

Marș Bucharest Pride 2019
Sursa imaginii: 
Facebook/Asociatia ACCEPT, Diana Iorgulescu

CEDO a respins, marți, contestația făcută de Guvern în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex. Astfel, România este obligată prin această decizie să protejeze și să recunoască familiile formate din persoane de același sex. "Având în vedere urgența, necesitatea și așteptarea societății românești, este oportun ca Guvernul să adopte o ordonanță de urgență atât pentru căsătoria civilă, cât și pentru parteneriatul civil- inclusiv pentru cuplurile heterosexuale", explică la RFI, Florina Presadă, director executiv al organizației ACCEPT. 

România este obligată să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. Colegiul de judecători ai Marii Camere a CEDO a respins contestația făcută de Guvernul de la București asupra deciziei istorice pronunțate în luna mai de Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care statul român e obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. 

În august 2023, statul român a atacat la Camera Superioară decizia CEDO din 23 mai care obligă România să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie. Marea Cameră a CEDO a respins însă solicitarea României de rejudecare a cauzei, conform site-ului CEDO.

"Societatea românească este pregătită, din punctul nostru de vedere,  atât pentru căsătoria civilă, cât și pentru parteneriatul civil. Românii au nevoie de ambele instrumente pentru situații  de viață în care se regăsesc, și solicitarea noastră este ca parteneriatul civil și căsătoria civilă să fie disponibile tuturor cetățenilor români, indiferent de orientarea lor sexuală", explică la RFI, Florina Presadă, director executiv al organizației ACCEPT.

Potrivit acesteia, "Guvernul României are posibilitatea de a adopta o ordonanță de urgență atât pentru căsătoria civilă, prin eliminearea acelor interdicții din Codul Civil, cât și pentru parteneriatul  civil. Eu știu că în acest moment sunt câteva proiecte privind parteneriatul civil în Parlamentul României, în ultima cameră decizională, la Camera Deputaților, și sigur, ele ar putea fi adoptate de Parlament. Însă, având în vedere urgența, necesitatea și așteptarea care s-a creat în rândul societății românești, cred că o ordonanță de urgență care să adopte ambele instrumente ar fi oportună." 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: