
Politică
Partidul AUR vrea ”Europa părinților fondatori”. Este federalist sau nu știe ce vorbește?
tratat_ue_europa.png

Iată ce spunea Jean Monnet, cel care şi-a dedicat întreaga viaţă cauzei integrării europene, cel care a inspirat ”planul Schuman”, care prevedea unificarea industriei grele a Europei occidentale. Aceasta a dus la crearea Comunității Economice Europene şi ulterior a Uniunii Europene.
În 1943, Monnet, devenit membru al Comitetului Francez de Eliberare Naţională, guvernul francez în exil la Alger, își dezvăluia pentru prima dată, viziunea privind o uniune postbelică a Europei.
”Nu va exista pace în Europa, dacă statele sunt reconstituite pe baza suveranităţii naţionale... Țările din Europa sunt prea mici pentru a le putea garanta popoarelor lor prosperitatea şi dezvoltarea socială necesare. Statele europene trebuie să se constituie într-o federaţie”, spunea Monnet, în august 1943.
Viziunea sa a fost continuată de toți cei considerați a fi părinții fondatori ai Europei unite. Toți au militat pentru mai multă integrare.
Winston Churchill a fost cel care a cerut, imediat după terminarea războiului, constituirea Statelor Unite ale Europei, ca o garanție a păcii.
Konrad Adenauer a văzut în Europa unită o garanție a păcii și a menținerii Germaniei ca o țară democratică, pașnică și prosperă.
Alcide de Gasperi, în calitate de prim-ministru și ministru al afacerilor externe din Italia, a susținut numeroase inițiative de promovare a unificării Europei occidentale. El a lucrat la realizarea Planului Marshall și a creat legături economice strânse cu alte țări europene.
Walter Hallstein, primul președinte al Comisiei Europene, în perioada 1958-1969, a fost un european dedicat și un promotor decisiv al integrării europene. El s-a implicat în realizarea rapidă a pieței comune, contribuind în mod decisiv la unificarea europeană.
Dar preocupările privind o Europă unificată sunt de dată mai veche. La 7 septembrie 1929, la Geneva, în cadrul Societăţii Naţiunilor, primul ministru francez Aristide Briand propunea chiar uniune federală europeană.
Întorcându-ne și mai departe în timp, să remarcăm doar discursul scriitorului francez Victor Hugo, la Congresul pentru pace de la Paris, din 1849, în care propunea, de asemenea, ca națiunile de pe continent să se adune în cadrul Statelor Unite ale Europei.
Nu se poate spune, așadar, că Uniunea Europeană de azi s-a îndepărtat de viziunea părinților fondatori. Ci, mai degrabă, că nu a reușit să o atingă întru totul, în special din cauza egoismelor naționale.
Acum, că liderii partidului AUR, declarat suveranist, ne spun că vor să se întoarcă la Europa părinților fondatori, din două, una: ori au devenit peste noapte federaliști, ori nu știu despre ce vorbesc.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica