Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zegrean la RFI: Pachetul fiscal are multe probleme pe care și eu le-aș fi atacat la CCR

CCR unda verde pachet fiscal Seidler.jpg

CCR respinge sesizarea Opoziției în legătură cu măsurile fiscale
CCR respinge sesizarea Opoziției în legătură cu măsurile fiscale
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Pachetul de măsuri fiscale pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul Ciolacu are mici șanse să meargă mai departe în forma aceasta, dacă CCR își va lua în serios practica mai veche. Iată ce declară la RFI fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, după ce USR și Forța Dreptei au atacat la CCR pachetul de măsuri.

Augustin Zegrean spune ce șanse are demersul Opoziției la CCR pe tema pachetului de măsuri fiscale: ”Pe fond, sigur că sunt multe probleme pe care și eu le-aș fi atacat, dacă aș fi făcut politică la ora asta, pentru că sunt lucruri care nu trebuiau scrise în această lege. Și nu neapărat pe fond, chiar pe formă dacă vorbim, pe formă, pentru că în Constituție scrie că Guvernul poate să-și asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi, pentru că această lege pe care și-au asumat răspunderea este mai degrabă sau ar putea fi considerată un program de guvernare, decât un proiect de lege. Or programul de guvernare nu în felul ăsta se aprobă de către Parlament (...). Deci pe articolul 114 nu se încadrează, ce au făcut ei nu este în spiritul articolului 114 din Constituție referitor la asumarea răspunderii Guvernului”.

El mai aduce un argument: ”Legile fiscale intră în vigoare după altă lege care este în vigoare, Codul Fiscal, legile fiscale intră în vigoare la șase luni de la adoptare sau de la începutul anului următor. Nici aceasta nu s-a respectat”.

Augustin Zegrean mai spune că ”dacă se analizează practica veche a CCR, nu foarte veche, că nici Curtea nu e foarte veche, în practica Curții începând de prin anul 2009-2010 sunt foarte multe decizii care au analizat ce înseamnă asumarea răspunderii, pe ce se poate asuma răspunderea Guvernului și cum trebuie făcut acest lucru. Această lege nu se încadrează acolo, în practica CCR și dacă Curtea va lua în serios și nu mă îndoiesc că o va face, legea are mici șanse să meargă mai departe în forma aceasta”.

 
Augustin Zegrean, despre atacarea măsurilor fiscale la CCR de către Opoziție