Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Robert Fico: Slovacia nu va schimba orientarea politicii externe, însă are ''probleme mai importante'' decât relaţiile cu Ucraina

fico_slovacia.jpg

Fostul premier slovac Robert Fico la un miting electoral, Banovce nad Bebravou, 14 septembrie 2023.
Sursa imaginii: 
REUTERS - RADOVAN STOKLASA via rfi.fr

Slovacia nu va schimba orientarea politicii externe, dar nu va mai ajuta militar Ucraina, a anunțat duminică fostul premier Robert Fico, al cărui partid social-democrat a câștigat alegerile legislative de sâmbătă. El a dat de înțeles că luni va fi mandatat de președinta Zuzana Caputova să formeze Guvernul.

"Noi considerăm că Ucraina este o imensă tragedie pentru noi toţi. Dacă Smer va fi însărcinat să formeze guvernul (...), vom face tot ce putem pentru a organiza negocieri de pace cât mai repede posibil", a declarat Fico, adăugând că poziţia sa faţă de Ucraina rămâne neschimbată, adică se va opune continuării ajutorului militar pentru Kiev, nu însă şi celui umanitar, scrie Hotnews.ro. 

Robert Fico a asigurat că "orientarea politicii externe a Slovaciei nu se va schimba, dar aceasta nu înseamnă că nu vom fi critici în unele chestiuni europene". El a făcut astfel referire în special la chestiunea migraţiei, în condiţiile în care teritoriul slovac este tranzitat tot mai mult de migranţii ilegali care încearcă să ajungă în vestul Europei. Deocamdată, Robert Fico a promis că dacă ajunge premier va restabili controalele la graniţa cu Ungaria.

Dar până atunci îl aşteaptă negocieri dificile pentru formarea unei majorităţi, după ce preşedinta de dreapta Zuzana Caputova, cu care el se află în conflict deschis, îl va desemna să formeze guvernul.

Preşedinţia slovacă a anunţat între timp că Zuzana Caputova urmează să ofere luni partidului care a câştigat alegerile mandatul de formare a guvernului. Comunicatul preşedinţiei cu acest anunţ nu precizează numele acestui partid. "În spiritul tradiţiei noastre constituţionale, voi încredinţa mâine formarea guvernului câştigătorului alegerilor", se arată în comunicat, mai scrie Hotnews.ro.

Partidul lui Robert Fico, Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a obţinut circa 23% din voturi la alegerile de sâmbătă, în timp ce formaţiunea din care a provenit preşedinta Zuzana Caputova, partidul Slovacia Progresistă (PS), a obţinut puţin peste 17% din voturi, pe poziţia a treia plasându-se formaţiunea Hlas (Vocea), un partid moderat de stânga scindat din Smer-SD şi condus de fostul premier Peter Pellegrini, care va avea un rol decisiv în formarea majorităţii.