Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Apărătorilor Ucrainei | Volodimir Zelenski, omagiu militarilor căzuţi în războiul rus

zelenski.jpg

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Sursa imaginii: 
Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus, De Ziua Apărătorilor Ucrainei, un omagiu memoriei militarilor ucraineni care ”şi-au dat viaţa apărându-şi patria”, anunţă duminică preşedinţia ucraineană, citată de CNN.

”De Ziua Apărătorilor Ucrainei, preşedintele a onorat memoria militarilor care au murit pentru patrie”, se arată în acest comunicat. Volodimir Zelenski a depus flori la ”Zidul Aminirii Apărătorilor Căzuţi ai Ucrainei”, în Piaţa Mîhalivska, la Kiev.

La această ceremonie au participat o serie de oficiali de rang înalt, inclusiv premierul ucrainean Denîs Şmîhal, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, reprezentanţi ai Guvernului de la Kiev şi comandanţi militari ucraineni.

Participanţii la comemorare au păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor ucraineni. Înaltul Repezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell a vizitat sâmbătă Odesa, într-un gest de solidaritate şi susţinere a Ucrainei, la marcarea unui an de când Rusia a revendicat anexarea a patru regiuni ucrainene.

Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, în pericol de a fi oprit

Guvernul ucrainean cooperează cu partenerii săi de la Washington pentru a se asigura că bugetul pe care urmează să-l negocieze Congresul în următoarele 45 de zile va include noi fonduri care să ajute Kievul să lupte împotriva Rusiei, anunţă duminică un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, relatează CNN.

Statele Unite au evitat în ultimul moment o paralizie bugetară, după adoptarea sâmbătă a unei legi a finanţelor provizorie, din care fondurile destinate Ucrainei au fost scoase.

Un eventual viitor ”shutdown” ar putea avea un impact negativ asupra Ucrainei, avertizează duminică, într-o postare pe Facebook, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Bugetul Statelor Unite prevede în prezent fonduri în valoare de 1,6 miliarde de dolari destinate industriei apărării, o susţinere bugetară directă în valoare de 1,23 de miliarde de dolari şi fonduri destinate unor proiecte umanitare şi energetice, precizează Nikolenko.