Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal între PNL și USR în Parlament, pe tema drogurilor. Cătălin Predoiu: Dacă plec de la minister, las ceva în urmă

catalin_predoiu.jpg

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu
Sursa imaginii: 
Facebook/Catalin Predoiu

Scandal în Parlament pe tema drogurilor, între ministrul de Interne Cătălin Predoiu și membrii USR. Chemat să dea explicații despre strategia privind combaterea traficului de droguri, Predoiu s-a lansat într-un atac virulent la adresa USR pe care l-a acuzat că a vrut să legalizeze drogurile. 

Ministrul Cătălin Predoiu a venit MARȚI  la dezbaterea „Ora Guvernului”, la solicitarea USR.

Ionuț Moșteanu, lider grup USR: 

„V-am chemat astăzi în Parlament pentru că vrem să vedem dacă există vreo urmă de speranță dacă vreți și puteți să vă luptați cu traficanții de droguri că din declarațiile din presă din ultima vreme pare că v-a învins sistemul și v-ați dat bătut pare că ați primit pe mână un minister care s a dovedit a fi o pălărie prea mare pentru dumneavoastră așa cum a fost și pentru colegul dumneavoastră domnul Lucian Bode situația cu traficul de droguri este atât de gravă încât s a trezit și președintele Iohannis care ne a promis că o să convoace în CSAT dar asta era la începutul școlii pe 11 septembrie."

În replică, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, i-a acuzat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, pe parlamentarii USR care au convocat "Ora Guvernului", că au promovat şi susţinut un proiect de lege privind legalizarea canabisului, în timp ce acum susţin că drogurile reprezintă o mare problemă. Cătălin Predoiu a lansat un atac dur la adresa partidului de opoziție condus de Cătălin Drulă.

"Există o strategie națională antidrog adoptată de către Parlament. Vă citez din această strategie: Cel mai consumat drog în rândul copiilor de 16 ani este canabis. Vă spune ceva canabis, domnilor de la USR? Ați promovat un proiect privind legalizarea canabisului.

Ar trebui să vă spună pentru că dvs, care vă frângeţi mâinile acum de această problemă, aţi promovat şi susţinut un proiect de lege privind legalizarea canabisului. Pe de o parte, veniţi aici şi spuneţi că e mare problemă cu drogurile, şi să ştie românii, pe de altă parte, cereţi în Parlament legi pentru legalizarea consumului de droguri, asta este realitatea. (...) Dacă vreți să vorbim de distrugere, că sunteți obsedați de acest cuvânt. Distrus este propriul dvs partid, pentru că nu faceți decât să denaturați și să subminați orice lucru bun care se face. Nu mai cumpără nimeni acestă retorică că numai dvs sunteți buni, până ajungeți la guvernare unde ați mai fost duși de urechiușe și ați plecat cu pantalonii murdari când ați dat piept cu PNL la prima bătaie politică. Sunteți distruși din clipa în care v-au lăsat cei care v-au creat, și v-au manipulat din umbră , ați rămas fără epoleți, cu dinaintea goală."
Declarațiile au fost făcute la „Ora Guvernului”, unde ministrul de interne a fost chemat de USR la dezbaterea cu tema „Cum pregăteşte Ministerul de Interne lupta împotriva drogurilor? Strategiile şi măsurile Ministerului de Interne pentru combaterea traficului de droguri”.

Tragedia de la 2 Mai a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne și a readus în spațiul public fenomenul traficului și consumului de droguri. Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori - cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul. În 29 august, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spunea că, la acest moment „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”, iar prioritară este „salvarea tinerei generații”.