
Politică
Zelenski are dreptate, UE trebuie să sprijine Ucraina să câștige – cu orice preț
zelenski_borrell.jpg

Apelul președintelui Zelenski vine într-un moment destul de complicat. Pe de o parte, forțele Kievului obțin câteva rezultate încurajatoare pe front, în cadrul contraofensivei declanșate în această vară. Dar, după un început plin de dificultăți, ucrainenii au nevoie de continuarea la cote înalte a sprijinului occidental, tocmai pentru a putea valorifica succesele din ultimele săptămâni.
Și aici apar problemele. Pentru că angajamentul occidental față de țara invadată de trupele lui Putin începe să fie pus sub semnul întrebării de câteva evoluții politice pe care Kievul nu le poate controla, dar cărora Ucraina le poate cădea victimă.
În Statele Unite, sprijinul față de Ucraina a devenit monedă de schimb politică în încleștarea pe viață și pe moarte dintre republicani – mai ales aripa dură, trumpistă – și administrația democrată. Profitând de majoritatea din Camera Reprezentanților, republicanii au blocat legea bugetului, ducând lucrurile până în pragul închiderii guvernului. Un compromis de 40 de zile a fost, în cele din urmă, realizat, dar fără a cuprinde cele 6 miliarde de dolari prevăzute pentru sprijinirea Ucrainei.
De partea cealaltă a Atlanticului, europenii vizează un pachet de sprijin de 5 miliarde de euro, promis inclusiv în cadrul reuniunii informale de luni a miniștrilor de externe.
În condițiile blocajului politic de la Washington, europenii ar avea acum ocazia de a demonstra că pot juca un rol global, umplând golul lăsat de Statele Unite în spatele frontului ucrainean.
Dar există și aici probleme
Una dintre ele se numește Ungaria, care a anunțat în mai multe rânduri că se opune oricărui ajutor suplimentar acordat Ucrainei din fonduri europene. Una dintre condițiile puse de Budapesta a fost scoaterea de către Kiev a băncii ungare OTP de pe lista susținătorilor agresiunii ruse.
Banca OTP continuă să opereze în Rusia, iar ucrainenii o acuză că oferă credite avantajoase familiilor militarilor ruși care luptă în războiul de agresiune. Într-o mișcare recentă, autoritățile ucrainene au scos, temporar, banca ungară de pe lista neagră, dar asta nu garantează că Viktor Orban va reveni la sentimente mai bune - măcar până când UE nu-i va debloca banii europeni din bugetul multianual și din PNRR.
În sfârșit, o problemă de ultimă oră în fața finanțării Ucrainei o reprezintă venirea la putere a lui Robert Fico în Slovacia.
Cunoscut mai degrabă pentru populismul său și acuzațiile de corupție din jurul guvernării sale, Fico a adoptat, în opoziție, un contondent discurs pro-rus. Nu se știe acum în ce măsură pro-rusismul din campanie va continua în practica guvernării, dar semnele de întrebare sunt destul de mari în momentul de față.
Un recent articol din Financial Times dezvăluie că Executivul de la Bruxelles ar fi gata să deblocheze banii Ungariei, pentru a nu risca să compromită finanțarea Ucrainei – dar și pentru a evita crearea unui tandem toxic Viktor Orban - Robert Fico.
Pentru mulți, ar părea o cedare a Comisiei Europene și o victorie a lui Viktor Orban. Văzând tabloul mai larg, fricțiunile cu Budapesta și, eventual Bratislava, par minore în comparație cu provocarea venită dinspre Rusia. Iar președintele Zelenski tocmai ne-a amintit că Victoria depinde de sprijinul europenilor.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica